Μοντέλο «έξυπνης αστυνόμευσης» προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εν όψει της 84ης ΔΕΘ που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, όπως καταλήψεις, προσυγκεντρώσεις κ.λπ., παρακολουθώντας σε «real time» τα όσα συμβαίνουν με στόχο την πρόληψη εκδήλωσης επεισοδίων, παρά την καταστολή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, κομβικός θα είναι ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων, από το οποίο θα ζητηθεί να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις, ενώ έγκαιρη θα απαιτηθεί να είναι και η ενημέρωσή του.

Για τον σκοπό αυτόν θα ίπτανται για μεγάλο χρονικό διάστημα ελικόπτερα και drone της αστυνομίας, έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα διά των εναέριων μέσων.

Παράλληλα, αστυνομικοί θα βρίσκονται «αγκυροβολημένοι» σε υπερυψωμένα κτήρια προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που θα επικρατεί πέριξ και κοντά στους χώρους της ΔΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιθυμεί να διατηρήσει τις δυνάμεις της στην Αθήνα, εφέτος θα σταλούν από την πρωτεύουσα λιγότεροι αστυνομικοί, κατά 2/3 συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να αποσταλούν συνολικά 11 διμοιρίες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 5 διμοιρίες των ΜΑΤ και 6 των Υ.ΜΕ.Τ.

Η ομάδα «περιφρούρησης» της ΔΕΘ θα ενισχυθεί πάντως από δυνάμεις κοντινών και όμορων δήμων.

Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι εφέτος θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης περί τους 3.000- 3.500 αστυνομικούς.

Οι εν λόγω αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να μην εμποδίσουν διαδηλωτές που επιθυμούν να διαδηλώσουν ειρηνικά, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση, έτσι ώστε τα όποια επεισόδια να διακοπούν εν τη γενέσει τους.

«Ψυχραιμία και τάξη» ζητεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τα Σώματα που θα βρίσκονται επί ποδός στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, την ώρα που είναι σε εξέλιξη πυρετός συσκέψεων στο Αρχηγείο.

Μέτρα της Τροχαίας

Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την περίοδο που θα διεξάγεται η ΔΕΘ και οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς αρκετά θα είναι τα σημεία όπου η κυκλοφορία θα διακοπεί.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα μέτρα της Τροχαίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης