Με Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, η εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών και Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα γίνεται με ειδικού τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ΥΑ, θα εξετάζονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα (για τα ΓΕΛ) ή στα Νέα Ελληνικά (για τα ΕΠΑΛ), αλλά αντί των ειδικών μαθημάτων, θα δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο μουσικά μαθήματα. Το ένα, θα είναι η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», με το οποίο θα αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων (ως µμουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη). Το άλλο, η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών µμουσικών γνώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, θα συνυπολογίζονται ο βαθμός απολυτηρίου, ο βαθμός που έλαβε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (Νεοελληνική Γλώσσα ή Νέα Ελληνικά) και ο βαθμός στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», µε τους εξής συντελεστές:

α) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής βαθμολογίας,

β) ο βαθμός στο μάθημα«Μουσική Αντίληψη και Γνώση» αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής βαθμολογίας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ) ο βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων ή «Νέα Ελληνικά» των Επαγγελματικών Λυκείων αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής βαθμολογίας,

δ) ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής βαθμολογίας.

Όσον αφορά στους συντελεστές βαρύτητας, και τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα, 0,3, και ο βαθμός του απολυτηρίου, συντελεστή 0,1.

Προϋπόθεση για την εισαγωγή στα τέσσερα τμήματα είναι, πρώτον, ο υποψήφιος να επιτύχει σε καθένα μουσικό μάθημα βαθμό τουλάχιστον ίσο με το 30% του άριστα, δεύτερον, ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μουσικών μαθημάτων να είναι τουλάχιστον ίσος με το 50% του άριστα και τρίτον ο υποψήφιος να έχει προσέλθει στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας ή των Νέων Ελληνικών.

Η απόφαση είναι αναλυτική και ως προς τον τρόπο εξέτασης των δύο νέων μαθημάτων.

Η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», θα περιλαμβάνει εξέταση κομματιών α) Λόγιας Δυτικής Μουσικής παράδοσης, β) Jazz ή άλλης σύγχρονης μουσικής έκφρασης και γ) Παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής παράδοσης ή βυζαντινής μουσικής.

Ο υποψήφιος θα μπορεί να επιλέγει να εξεταστεί σε ένα από τα παραπάνω είδη, σε ένα μουσικό όργανο και η εξέταση θα διαρκεί 2 με 6 λεπτά. Οι υποψήφιοι θα δίνουν τις εξετάσεις χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή από και με την εξεταστική επιτροπή (πίσω από κουρτίνα ή παραβάν) συνοδευόμενοι από επιτηρητή.

Τέλος, το μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» θα περιλαμβάνει την εξέταση του αντικειμένου της Μουσικής Αντίληψης (αναγνώριση μοτίβων, ρυθμικών μέτρων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, ηχοχρώματος (μουσικών χροιών), διάρκειας 30 λεπτών και του αντικειμένου της Μουσικής Γνώσης (Θεωρία Μουσικής, Τονική Αρμονία, στοιχεία Μορφολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, στοιχεία βυζαντινής, παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής, στοιχεία Μουσικής Τεχνολογίας διάρκειας 2 ωρών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης