Αλλαγές επεξεργάζεται το υπουργείο στο σχέδιο «Αθηνά»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:52
Αλλαγές επεξεργάζεται το υπουργείο στο σχέδιο «Αθηνά»
Έντονες και συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των φοιτητών των οποίων τα τμήματα, είτε μεταφέρονται, είτε συγχωνεύονται με άλλα. Το υπουργείο εξετάζει συνολικά το σχέδιο και είναι ανοικτό σε αλλαγές αναζητώντας κανόνες, στο επίπεδο του κανονιστικού πλαισίου και όχι του «τοπικισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε φιλική συζήτησή του με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

Για παράδειγμα επανεξετάστηκε και δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών. Επίσης στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση. Είχαμε γαλουχήσει με λάθος κριτήρια μια ολόκληρη γενιά στα πλαίσια μιας κοινωνίας καταναλωτικής. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τμήματα που να λειτουργούν σε επίπεδο συνοικιακών φροντιστηρίων».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα λάβει ο υπουργός τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αθηνά», ενώ οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι ήδη γνωστές, με εκείνη της ομοσπονδιοποίησης και της πιο στενής συνεργασίας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από το υπουργείο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το σχέδιο «Αθηνά» θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Νέες κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, καθηγητές, διοικητικοί και φοιτητές σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στα διόδια Μαλγάρων όπου και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται και την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ μόνο για την Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 14.00 θα λειτουργήσουν οι γραμματείες του ΤΕΙ για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 13.00 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Καρακολτσίδη θα έχει επαφές για το θέμα του ΤΕΙ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα, στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 το μεσημέρι σπουδαστές θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους.

Ακόμη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν σήμερα το μεσημέρι και σπουδαστές του ΤΕΙ Καστοριάς.
Παράλληλα, φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας έφτασαν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.

Πιθανή παράταση στις μετεγγραφές

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Τετάρτη, στο θέμα των μετεγγραφών, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου πρόσφατα έχει αλλάξει, είναι πιθανόν να δοθεί μια παράταση για τις υποψηφιότητες.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας θα καλέσει τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις σε ειδική ιστοσελίδα. Αμέσως μετά ειδική υπηρεσία θα προχωρήσει στην επαλήθευση των στοιχείων από τους υποψηφίους σχετικά με το ύψος του εισοδήματος. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν έως και δύο τμήματα, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα, που πρέπει να υπάρχει στην οικογένεια είναι 7.500 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται για ορισμένες περιπτώσεις αλλά και για υποψηφίους με άνεργους γονείς.

Στόχος του υπουργείου είναι οι φοιτητές να εγγραφούν στα νέα τμήματα έως τις 15 Μαρτίου.

Οι περισσότερες αιτήσεις για μετεγγραφές αναμένεται να γίνουν για τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Ωστόσο, το ποσοστό των μετεγγραφών για τις σχολές της πρωτεύουσας δεν θα ξεπεράσει το 10%.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:57