Ο πακτωλός των δανείων της Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στέλνει στη φυλακή άλλα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή στις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις, ανεβάζοντας πλέον στους 9 τους προφυλακισμένους για την υπόθεση.

Αργά χθες τη νύχτα κρίθηκαν προφυλακιστέοι ο επιχειρηματίας Αντώνης Ρογκόπουλος αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alapis Βασίλης Καραμούζης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη Τρίτη με ένταλμα της β΄ ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια ο συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Ηλίας Μακρής, καθώς και η σύζυγος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Alapis Ιωάννα Τόρη, οι οποίοι φέρονται να είναι εκπρόσωποι εταιρειών που πήραν δάνεια από την Proton Bank.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ο ισχυρισμός που προέβαλε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο επιχειρηματίας Αντώνης Ρογκόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως το μισό γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» του ανήκει.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος μέχρι χθες εμφανιζόταν να κατέχει μετοχές του γηπέδου ως εκπρόσωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ανακρίτρια πως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Όπως υποστήριξε, δεν εκπροσωπούσε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά είχε αγοράσει με δικά του χρήματα το 50% του γηπέδου, το οποίο είχε πουλήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης το 2009 στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, όπως είχε γραφτεί τότε στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίως, βέβαια, ξαφνιάζει και προκαλεί πολλά ερωτήματα το ποσό το οποίο παρουσιάζει ο Αντώνης Ρογκόπουλος ως αντίτιμο για το μισό γήπεδο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αυτό ανέρχεται στις 200 χιλιάδες ευρώ – ποσό δηλαδή κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που φέρεται να κατέβαλε στον Σ. Κόκκαλη ο Λ. Λαυρεντιάδης. 

Ο κ. Ρογκόπουλος εμφάνισε, μάλιστα, ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 17.12.2010, με το οποίο φέρεται να μεταβιβάζεται από δυο offshore εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη στην εταιρεία ΝΙΜΑΝΤΕΡΟΥΣ -συμφερόντων Ρογκόπουλου- το μισό γήπεδο. Ήδη, πάντως, το 50% του γηπέδου – της πλευράς Λαυρεντιάδη- έχει δεσμευτεί κατόπιν εισήγησης του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος διεξήγαγε ολόκληρη την έρευνα.

Ο Αντώνης Ρογκόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, χωρίς ωστόσο να πείσει την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, που τον έκριναν προφυλακιστέο.

Ο Βασίλη Καραμούζης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alapis -συμφερόντων Λαυρεντιάδη- ήταν ο δεύτερος που πήρε τον δρόμο για τις φυλακές μετά την απολογία του.

Η σύζυγός του, η Ιωάννα Τόρη, η οποία φέρεται να πήρε δάνειο 72 εκατ. ευρώ από την Proton Bank ως εκπρόσωπος εταιρείας που, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν παρουσίαζε καμία δραστηριότητα και συστάθηκε για αυτόν μόνο το λόγο, αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Alapis, η σύζυγός του δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα αφέθηκε και ο Ηλίας Μακρής, επίσης φερόμενος ως εκπρόσωπος εταιρείας που πήρε δάνεια από την Proton. Στην απολογία του στράφηκε κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, λέγοντας πως ίδιος απλώς εκτελούσε εντολές.

«Όλα τα λεφτά με τα οποία στήνονταν οι εταιρείες ήταν του Λαυρεντιάδη. Εγώ ήμουν υπάλληλος και εκτελεστικό όργανο. Ό,τι μου έλεγαν έκανα» φέρεται να είπε.

Στην ερώτηση γιατί όλα αυτά δεν τα είπε νωρίτερα, όταν είχε κληθεί ως ύποπτος στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, ο κ. Μακρής, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε: «Ανακαλώ όλα όσα είχα καταθέσει ως γραπτές εξηγήσεις τότε στον εισαγγελέα Δραγάτση. Αυτά μου τα είχαν γράψει οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη».

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθερος με όρους έχει αφεθεί και ο 82χρονος Γιώργος Γιωργάρας, ο οποίος είχε συλληφθεί με ένταλμα της ανακρίτριας και κατά την απολογία του φέρεται να εμφανίστηκε ως ο «μπροστινός» του Λαυρεντιάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης