Απόφαση – «μήνυμα» προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, στην πρώτη δίκη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Άκης στο ΕφετείοΤο χαμόγελο στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου κυριολεκτικά πάγωσε ακούγοντας την κρίση των δικαστών για την υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες. Συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, δήμευση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και πρόστιμο 520.000 ευρώ ήταν η απόφαση για τον πρώην υπουργό ο οποίος επέστρεψε λίγο αργότερα στον Κορυδαλλό με μία καταδίκη που θα τον κρατά στη φυλακή, αφού δεν του δόθηκε η δυνατότητα ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι είχε καταφέρει να… «κερδίσει» ένα μέλος του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός δεν μπόρεσε να αποφύγει την καταδικαστική απόφαση για ένα μάλιστα θέμα που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει… πρακτικό. Με αυτή άλλωστε την άνεση αλλά και τον… «αέρα του υπουργού», είχε καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μη παραλείποντας να χαιρετά παλαιούς φίλους του ΠΑΣΟΚ, που τον πλησίαζαν για να του σφίξουν το χέρι.

Και ο ίδιος με βολές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι «μεθόδευσε» τη δίωξή του, προσπαθούσε να πείσειΕξέρχεται του Εφετείου πως από αμέλειά του βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.  Λίγο πριν μεταφερθεί μάλιστα και πάλι στις φυλακές ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέμεινε στον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξής του.

«Πρόκειται περί απόφασης, η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλαμε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Επιβιβάζεται στην κλούβα των Μεταγωγών)

Οι ισχυρισμοί πάντως του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται ότι έπεισαν ένα από τα μέλη του δικαστηρίου πως βρισκόταν σε πλάνη, δηλ. από αμέλεια δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση «πόθεν έσχες» που έκανε το 2010 (χρήση 2009) το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που απέκτησε στις 16 Απριλίου του 2010. Σύμφωνα με την εφέτη που μειοψήφησε στον πρώην υπουργό θα έπρεπε αναγνωριστεί το ένα από τα δύο ελαφρυντικό που ζήτησε, αυτό του πρότερου εντίμου βίου. Αντίθετα οι πλειοψηφία των δυο δικαστών αποφάσισε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην υπουργός χωρίς κανένα ελαφρυντικό για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, με δόλο, από το 2006 μέχρι και το 2009.

Βέβαιος για την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου εμφανίστηκε ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος στην αγόρευσή του τόνισε πως οι σε βάρος του ενδείξεις μετατράπηκαν κατά τη διαδικασία σε αποδείξεις. Εξάλλου, όπως είπε ο εισαγγελέας, ήταν σαφέστατη η διατύπωση του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2003 από τη Βουλή στην οποία συμμετείχε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πως θα έπρεπε να δηλωθεί το σπίτι στην Ακρόπολη την ίδια χρονιά που αποκτήθηκε, εφόσον είχε αγοραστεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2010. Είπε μάλιστα πώς «δεν το παρέλειψε εκ πλάνης», αφού προηγουμένως, άλλο ακίνητο στην Κόμνα Τράκα, δηλώθηκε κανονικά, αλλά γιατί απλώς το επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2010 δεν θα είχε υποχρέωση να υποβάλλει πόθεν έσχες: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη. Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το ακίνητο της Κόμνα Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Καταθέσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είχαν όμως…ξεχαστεί από τον Άκη Τσοχατζόπουλο να δηλωθούν και το 2000 αφού, όπως κατέθεσε η διευθύντρια της επιτροπής επανελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής Αθανασία Αραμπαντζή, ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει 40 εκ. ενώ ήταν 140 εκ. ευρώ. Η πράξη αυτή πάντως έχει πλέον παραγραφεί.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο, εκείνο που κέντρισε την προσοχή του ακροατηρίου, ήταν τα «χαμόγελα» που μοίραζε ο πρώην υπουργός αλλά και η αίσθηση που απέπνεε πως για αυτόν ο χρόνος είχε σταματήσει στα χρόνια της πολιτικής παντοδυναμίας του. Και για αυτό, τη στιγμή που άρχισε την απολογία του, έχοντας το ένα χέρι στην τσέπη, δέχτηκε την παρατήρηση του εισαγγελέα.

-Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από τη τσέπη;

-Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ άγνοια του νόμου που ο ίδιος είχε ψηφίσει, ενώ υποστήριξε πως λόγω των υποχρεώσεών του δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τα …. προσωπικά του θέματα:

-Τσοχατζόπουλος: Οφείλεται σε άγνοια. Δεν είχα πληροφορηθεί πως ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2003.

Πρόεδρος: Δεν ήσασταν τόσα χρόνια βουλευτής; Δεν σας αφορούσε ο νόμος;

Τσοχατζόπουλος: Κι επειδή; Έχουμε συνεργάτες, λογιστές. Αυτή ήταν μια πάγια πρακτική…Δεν κάθισα να σκεφτώ. …Εγώ ήμουν πολλά χρόνια υπουργός. Δεν μου έμενε χρόνος ν’ ασχοληθώ με τα προσωπικά μου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να δώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεσή του, βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν απο το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία… Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν. Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα.

Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα. Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως».

«Είχα υπογράψει το νόμο του πόθεν έσχες»

Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος, ήταν από τους υπουργούς που υπέγραψαν τις διατάξεις του νόμου περί πόθεν έσχες και πως σε καμία ενέργειά του δεν υπήρχε δόλος:

«Βεβαίως πρέπει να υπάρχει το Πόθεν έσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ό,τι ήθελε έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη. Η αλήθεια και η πραγματικότητα που σας παρουσίασαν δείχνει ότι δεν υπήρχε δόλος. Το θέμα χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Το ακίνητο το αγόρασα μαζί με τη γυναίκα μου. Είναι οικογενειακό. Είναι το σπίτι μας. Είναι στο όνομα της γιατί υπέγραψε για το δάνειο. Εμένα δεν μου έδιναν λόγω ηλικίας.

Πρόεδρος: Έχει εισοδήματα εκείνη να πληρώνει τις δόσεις;
Τσοχατζ: Όχι υπέγραψε γιατί ήταν νεότερη. Δεν μου έδιναν δάνειο 25ετιας λόγω ηλικίας.
Εισαγγελέας: Από που το αγοράσετε;
Τσοχατζόπουλος: Από την αμερικανική εταιρία Nobilis
Πρόεδρος: Που αγόρασε από ποιον;
Τσοχατζόπουλος: Που να ξέρω;….
Πρόεδρος: Από Torcaso
Εισαγγελέας: Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Δεν σας απασχόλησε να κοιταξετε το νόμο όταν αγοράσετε το ακίνητο;
Τσοχατζόπουλος: Κάναμε πολύ συζήτηση με τη γυναίκα μου για να το αγοράσουμε. Υποθήκη, δάνειο, μια σειρά από ενέργειες. Αυτά ήταν τα βασικά. Δεν σκέφτηκα το νόμο.
Εισαγγελέας: Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων.
Τσοχ. Βεβαίως έχω υπογράψει κι όλα.

«Μάντισσα ήμουν;»

Χαρακτηριστική ήταν δε η αποστροφή του όταν ρωτήθηκε γιατί δεν δήλωσε την ίδια χρονιά απόκτησης το σπίτι στην Ακρόπολη:

Τσοχ. «Γιατί η βουλή παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; τους τα έδωσα όλα…ήθελαν να συνδέσουν την υπόθεση μου με τη Δικαιοσύνη αν και είχαν τα στοιχεία από τον Ιούνιο του 2010.

Εισαγγελέας. Γιατί είχατε ανακρίβειες στις καταθέσεις σας;

Τσοχατζόπουλος. Δεν είχα καμία πρόθεση να αποκρύψω ο,τιδήποτε. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του Κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νομό του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστρια μου Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις».

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Άκη,

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Άκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης