Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Την έλλειψη σχεδιασμού, προγράμματος αλλά και… λογικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα καταδεικνύει η ιστορία του μοναδικού παιδοχειρουργού του νοσοκομείου Λαμίας που παρουσιάζει σήμερα το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, πρόκειται για τον μοναδικό γιατρό με αυτή την ειδικότητα στο νοσοκομείο, ο οποίος, κατόπιν εντολών, αναγκάστηκε να αφήσει το πόστο του και να συμμετάσχει στην ομάδα που φροντίζει ασθενείς Covid-19, με αποτέλεσμα έκτακτα περιστατικά που αφορούν σε ανήλικους ασθενείς να πρέπει να διακομίζονται είτε στην Αθήνα, είτε στη Λάρισα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο παιδοχειρουργός διορίστηκε στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2020 δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε χειρουργός παίδων στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περίεργο είναι ότι μέχρι και σήμερα ο γιατρός αυτός δεν έχει χειρουργήσει ποτέ, καθώς, σε κάποια περιστατικά που προέκυψαν, οι αναισθησιολόγοι του ιδρύματος επικαλέστηκαν αδυναμία να χορηγήσουν γενική αναισθησία σε παιδιά μέχρι 16 ετών επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις. Έτσι ορίστηκε χρονοδιάγραμμα προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια ώστε όταν χρειαστεί να συνδράμουν.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο το γεγονός ότι ο εν λόγω γιατρός έβλεπε να καταφθάνουν στο νοσοκομείο έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά ανήλικων ασθενών, έκανε δύο αναφορές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, ενώ ενημέρωσε και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αντί όμως να γίνει αυτό, το πρόβλημα επιδεινώθηκε περαιτέρω. Και αυτό γιατί, στις 30 Νοεμβρίου 2020, ο διοικητής του νοσοκομείου αποφάσισε να τον ορίσει ως γιατρό αποκλειστικής φροντίδας ασθενών με Covid-19 και να τον εντάξει σε μία ομάδα αποτελούμενη από καρδιολόγο, από επίκουρο γιατρό, από γιατρό Πνευμονολογίας και από μία διευθύντρια Παθολογίας.

Έτσι ο μοναδικός παιδοχειρουργός του νοσοκομείου Λαμίας τέθηκε και επίσημα «εκτός», με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία και μη κατάλληλες συνθήκες για τους ανήλικους ασθενείς. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο διαθέτει πέντε γενικούς χειρουργούς που θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν τη θέση του παιδοχειρουργού και να συμμετάσχουν στην ομάδα Covid-19.

Κατόπιν τούτου ο γιατρός απευθύνθηκε και πάλι στον διοικητή του νοσοκομείου λέγοντας ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την 1η Δεκεμβρίου χειρουργήθηκε από γενικούς χειρουργούς ένα παιδί 15 ετών πολυτραυματίας. Στις 2 Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν στην κλινική για τους ασθενείς με κορωνοϊό, ο γιατρός ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από συνάδελφό του γενικό χειρουργό να προσέλθει στη χειρουργική κλινική προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού. Εδώ είναι που τίθεται και το δίλημμα, όπως το περιγράφει ο ίδιος ο γιατρός σε έγγραφη αναφορά του προς τον εισαγγελέα, τον διοικητή του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας: εάν δεν προσέλθει στο νοσοκομείο και συμβεί οτιδήποτε, θα θεωρηθεί υπαίτιος. Εάν πάει στο νοσοκομείο, ίσως κινδυνεύσει η υγεία του παιδιού, καθώς ο γιατρός υπηρετεί σε μονάδα Covid-19. Τελικά αποφασίστηκε το παιδί να μεταφερθεί στην Αθήνα για περαιτέρω νοσηλεία.

To zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή.

Για την υπόθεση του παιδοχειρουργού μίλησε στο zougla.gr ο δικηγόρος του Νίκος Διαλυνάς. Όπως ανέφερε ο κ. Διαλυνάς, «ο εντολέας μου διορίστηκε αρχές του 2020 στο νοσοκομείο Λαμίας δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε παιδοχειρουργός.

»Το περίεργο είναι ότι ο παιδοχειρουργός αυτός μέχρι και σήμερα δεν χειρούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα όλα τα έκτακτα περιστατικά να μεταφέρονται εκτός νοσοκομείου Λαμίας, διότι οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου επικαλέστηκαν αδυναμία να χορηγήσουν γενική αναισθησία σε παιδιά έως 16 ετών επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις και έτσι ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για να περάσουν κάποια σεμινάρια για να συνδράμουν τον παιδοχειρουργό όταν έπρεπε να χειρουργήσει ανήλικα παιδιά.

»Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, αλλά αντιθέτως το 2020 έγιναν πέντε χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών από χειρουργούς άλλων ειδικοτήτων πλην της χειρουργικής παίδων. Επειδή ο εντολέας μου έβλεπε να έρχονται συνέχεια περιστατικά, πολλά εκ των οποίων ήταν και επείγοντα, η πρώτη ενέργεια που έκανε είναι δύο αναφορές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, οι οποίες εξελίχθηκαν σε μηνυτήριες αναφορές και ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Επιπλέον ενημέρωσε εγγράφως το Υπουργείο Υγείας και τους προϊσταμένους, αλλά και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα; Στις 30 Νοεμβρίου 2020 ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας τον όρισε ως γιατρό αποκλειστικής φροντίδας ασθενών με κορωνοϊό. Αυτός όμως είναι ο μοναδικός χειρουργός παίδων με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία και παράλληλα επισφαλείς συνθήκες για όλα τα παιδιά, δεδομένου ότι τον πήραν από τη θέση του παιδοχειρουργού και τον ενέταξαν σε μία ομάδα Covid-19 ενώ υπάρχουν στο νοσοκομείο πέντε γενικοί χειρουργοί. Την 1η Δεκεμβρίου χειρουργήθηκε σε επείγουσα φάση από γενικούς χειρουργούς ένα παιδί 15 ετών πολύτραυματίας. Στις 2 Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν στην κλινική Covid-19 ειδοποιείται τηλεφωνικά από συνάδελφό του γενικό χειρουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για το χειρουργείο που έγινε και του ζήτησε να προσέλθει στη χειρουργική κλινική για να αξιολογήσει το παιδί ενώ ήταν σε μονάδα Covid. Κατόπιν τούτου ενημέρωσε εγγράφως τον εισαγγελέα, τον διοικητή και τον υπουργό Υγείας ότι υπάρχει δίλημμα. “Εάν δεν πάω και συμβεί οτιδήποτε, θα θεωρηθεί ότι υπαίτιος είμαι και εγώ. Εάν πάω, μπορεί να κινδυνεύσει η υγεία του παιδιού γιατί εγώ είμαι σε μονάδα Covid”. Μετά από αυτές τις ενέργειες το χειρουργημένο παιδί μεταφέρθηκε στην Αθήνα».

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Διαλυνά

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης