Προβληματισμός κυριαρχεί στο Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που έχει ζητήσει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Με τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα και τον αριθμό των κρουσμάτων να βρίσκεται στα ύψη, οι αρμόδιοι αναζητούν εναγωνίως λύση για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και στρέφονται προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πουν τον «ναι», καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε περιστατικά αστικής ευθύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όπως μεταδίδει το «Έθνος», μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόλις 50 ονόματα γιατρών διάφορων ειδικοτήτων την ώρα που απαιτούνται 200 με ειδικότητες παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας. Αν τελικά ο αριθμός αυτός δεν συγκεντρωθεί, τότε, όπως είχε διαμηνύσει ο κ. Κικίλιας, θα γίνει επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς με ό,τι δυσκολίες συνεπάγεται αυτό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Έθνος», ως μία από τις βασικές πηγές για την απορρόφηση-επίταξη στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών θεωρούνται οι ιδιωτικές κλινικές. Ήδη όμως οι «κλινικάρχες» είχαν συγκεντρώσει από την πρώτη στιγμή 30 ονόματα γιατρών οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα συνδράμουν στο ΕΣΥ. Στην περίπτωση που επιλεγεί η δεξαμενή των ιδιωτικών κλινικών, θα παρουσιαστούν προβλήματα στην αντιμετώπιση περιστατικών non covid που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα περιοριστεί ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού, γεγονός που θα προκαλέσει βέβαια αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διαχείριση ασθενών που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Από την άλλη, στην περίπτωση που επιλεγεί ο ΕΟΠΥΥ ως δεξαμενή για την επίταξη συμβεβλημένων γιατρών που ήδη συνεργάζονται με το κράτος, θα προκύψει επίσης πρόβλημα στην αντιμετώπιση των ασθενών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξάλλου οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν τους ασθενείς τους, αφού θα εργάζονται στα νοσοκομεία σε 8ωρες βάρδιες, ενώ θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα άλλη μία δυσκολία είναι πως πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές, συνεπώς το πρόβλημα είναι διπλό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης