Αίσια ήταν η έκβαση στην υπόθεση ομηρίας σε εργοστάσιο της Κομοτηνής, με τον ένοπλο να παραδίδεται  λίγο μετά τις 00:40 τα ξημερώματα στους άνδρες της Αστυνομίας και να συλλαμβάνεται. Οι δύο όμηροι είναι ασφαλείς και διακομίστηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη ψυχολογική και ιατρική περίθαλψη μετά την 14ώρη περιπέτεια τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ροδόπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ένας ένοπλος άνδρας, ηλικίας 52 ετών, εισέβαλε στο εργοστάσιο HELESI PLC στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, το οποίο κατασκευάζει κάδους απορριμμάτων, και πυροβόλησε τον μεγαλομέτοχο της βιομηχανίας Αθανάσιο Ανδριανόπουλο, έναν εργαζόμενο και έναν αστυνομικό.

Ο δράστης, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ο Δημήτριος Μανίκας, 52 ετών, βρισκόταν εντός του κτηρίου και κρατούσε υπό την απειλή κυνηγετικού όπλου δύο ομήρους, που εργάζονται στο εργοστάσιο ως οδηγοί, με τους οποίους οι αστυνομικοί διατηρούσαν και τηλεφωνική επικοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα πριν την παράδοσή του στην Αστυνομία, ζήτησε και έλαβε τη φαρμακευτική αγωγή από το σπίτι του, καθώς, όπως είπε, πάσχει από μελαγχολία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελής Μογιαλός, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο δράστης φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, ενώ έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές περιστατικό στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για οργή εργαζομένων και σε άλλη εταιρεία, κοντά στο εργοστάσιο, η οποία ετοιμάζεται να απολύσει 60 εργαζομένους.

Ακούστε τι δήλωσε:

Οπλισμένος με οκτάσφαιρη καραμπίνα και μαχαίρι

Ο συνάδελφος του δράστη και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας, κ. Κυριάκος Καλπακίδης, είχε πει ότι ο Δημήτρης Μανίκας είναι οπλισμένος με μια οκτάσφαιρη καραμπίνα και ένα μαχαίρι. Όσον αφορά στα φάρμακα που ζητήθηκαν, ο κ. Καλπακίδης ισχυρίστηκε ότι ένας από τους δύο ομήρους έχει πρόβλημα με την καρδιά του, οπότε ήταν πολύ πιθανό τα φάρμακα να έχουν ζητηθεί για αυτόν τον λόγο.

Ακούστε τι δήλωσε:

Σε ετοιμότητα η ΕΚΑΜ

Ο κ. Καλπακίδης τόνισε επίσης, ότι της υποθέσεως έχει επιληφθεί η ΕΚΑΜ, αφού οι πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν είχαν καταλήξη σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με τον ένοπλο να μην είναι διατεθειμένος να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδοθεί.

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν οδηγός στην επιχείρηση, είχε απολυθεί πριν από οκτώ μήνες και είναι πατέρας δύο παιδιών. Αίτημά του είναι να επιστρέψει στη δουλειά του και να πληρωθεί τα δεδουλευμένα κάποιων μηνών, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ.

Στο νοσοκομείο οι τραυματίες

Ο Αθανάσιος Ανδριανόπουλος Οι τραυματίες έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Δύο μεγάλα τραύματα μέσα στους μηρούς φέρει ο εργαζόμενος, ονόματι Εμίλ Ίλεφ, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος δούλευε νόμιμα στην επιχείρηση, ενώ σοβαρότερη είναι η κατάσταση του Αθανάσιου Αδριανόπουλου, ο οποίος τραυματίστηκε στην τραχηλική χώρα και στο αριστερό αντιβραχιόνιο από χοντρά σκάγια. Υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση από ομάδα χειρουργών με τους γιατρούς Νίκο Χατζηκωνσταντίνου, Δημήτριο Μπαμπαλή, Κώστα Παύλου.

Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη βιομηχανική περιοχή, δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον χώρο του εργοστασίου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας HELESI

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει:

«Σήμερα περί ώραν 13:00, ο Μανίκας Δημήτριος, ετών 52, εισέβαλε ένοπλος με κυνηγετική καραμπίνα στο εργοστάσιο της εταιρείας Helesi ΑΕ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Εισήλθε στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, Αθανασίου Ανδριανόπουλου, ετών 51, και πυροβόλησε τραυματίζοντας τον υπάλληλο Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ, ετών 30, στα πόδια και τον διευθύνοντα σύμβουλο, στον λαιμό, στο χέρι και στα πλευρά. Αιμόφυρτος ο δεύτερος προσπάθησε να διαφύγει, ο δράστης τον καταδίωξε, αλλά η παρέμβαση άλλων εργαζομένων επέτρεψε τη σωτήρια διαφυγή του υπαλλήλου αλλά και του καταδιωκόμενου. Στη συνέχεια ο δράστης με την απειλή του όπλου έθεσε σε ομηρία δύο άλλους εργαζομένους και ”οχυρώθηκε” στο γραφείο της διοίκησης. Η κατάσταση της ομηρίας ευρίσκεται σε εξέλιξη. Επί τόπου επιχειρούν ειδικοί διαπραγματευτές και αστυνομικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των ομήρων», επισημαίνεται.

«Οι τραυματισθέντες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής εκτός κινδύνου, ενώ όμηροι παραμένουν οι εργαζόμενοι Γκριτσέλης Δημήτριος, ετών 64, και Διγγάρης Θεοφάνης, ετών 51.
Ο δράστης εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας
», προστίθεται.

Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για την ομηρία

Το συγκεκριμένο περιστατικό τράβηξε το ενδιάφερον και των διεθνών Μ.Μ.Ε.. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως «ένας ένοπλος τραυμάτισε δύο εργάτες στην Ελλάδα».

Η είδηση στο ΒΒC

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press, αναφέρει πως «ένας άνεργος πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους… στη βόρεια πόλη της Κομοτηνής… κρατώντας ομήρους δύο ανθρώπους».


 
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης- Άννα Μορφούλη

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση 14.39

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης