Στον φαληρικό όρμο βρίσκεται αγκυροβολημένο από το πρωί το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το αμερικανικό «Enterprise», το οποίο, έπειτα από τριήμερη παραμονή στην περιοχή, θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή, για να παροπλιστεί στη συνέχεια, μετά 50 και πλέον χρόνια δράσης.

Το «Enterprise» είναι το όγδοο πολεμικό πλοίο των Η.Π.Α. με αυτό το όνομα και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος καταστρώματός του 78,4 μέτρα. Είναι επίσης το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροπλανοφόρο έχει πλήρωμα πάνω από 5.000 άτομα, ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν 8 αντιδραστήρες. «Φιλοξενεί», δε, περισσότερα από 70 αεροσκάφη. Ανάμεσα στα μαχητικά που έχει φιλοξενήσει είναι το F-14 Tomcat.

Πρόκειται για θρύλο του Αμερικανικού Ναυτικού, που συμμετείχε σε ταινίες του Χόλιγουντ που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

Το «Enterprise» κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Newport News Shipbuildng and Drydock Company και στοίχισε 451,3 εκατομμύρια δολάρια. Σχεδιάστηκε από 915 μηχανικούς και ξεκίνησε τους πλόες του στις 24 Σεπτεμβρίου του 1960. Έκανε το παρθενικό του ταξίδι στις 12 Ιανουαρίου του 1962. Έχει λάβει μέρος στην κρίση της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, το Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τελευταία του αποστολή, θα οδηγηθεί στο ναυπηγείο, όπου κατασκευάσθηκε, για να του αφαιρεθούν τα πυρηνικά, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί μουσείο Ναυτικού.

Στη διάρκεια της παραμονής του στον φαληρικό όρμο, το πλήρωμα θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ το πλοίο θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο δεξίωσης, που θα παρατεθεί εν όψει του τελευταίου ταξιδιού του.

Δείτε πλάνα από το κατάστρωμα του «Enterprise»

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης