Βίντεο-Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Το παιχνίδι στα χώματα είναι κάτι σύνηθες για τα παιδιά του καταυλισμού της Μόριας, ενώ τα πετραδάκια που χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο κατάλληλων παιχνιδιών για την ηλικία τους το κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό. Μετά τη βροχή όμως δυσκολεύονται να σταθούν έξω από τις πλημμυρισμένες σκηνές στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, με τους κατοίκους του να κάνουν μέρες να συνέλθουν από αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η δυσοσμία των σκουπιδιών, που είναι διάσπαρτα σε όλο τον καταυλισμό. Για να ζεσταθούν, κόβουν τα δέντρα που απλώνονται στη βουνοπλαγιά της Μόριας. Με αυτά φτιάχνουν πρόχειρες στέγες για να προστατευτούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή. Η θέρμανση είναι άγνωστη λέξη για αυτούς, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές.  

 

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr αποτυπώνουν την πραγματικότητα και εξηγούν τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς στο νησί της Λέσβου, με αποκορύφωση εκείνα των τελευταίων 24ώρων. Οι αστυνομικές δυνάμεις που φτάνουν στην περιοχή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, την οποία εκμεταλλεύονται ορισμένοι που προσποιούνται τα μέλη των ΜΚΟ με απώτερο σκοπό το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί Αλληλέγγυοι των ΜΚΟ, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά τον διοικητικό τους έλεγχο, έχουν εξαφανιστεί από το νησί.  

Περισσότεροι από 23.000 εξαθλιωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες στον Ελαιώνα της Μόριας στη Λέσβο. Οι παράγκες έχουν πλημμυρίσει την περιοχή, ενώ έχουν πια ενωθεί η νόμιμη δομή με την παραπλήσια παράνομη. Οι «τυχεροί» του καταυλισμού ζουν στις σκηνές, ενώ οι υπόλοιποι κοιμούνται ακόμα και σε μουσαμάδες.

Χιλιάδες από τους μετανάστες ζουν περισσότερο από τέσσερα χρόνια σε αυτή την κατάσταση και, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ακόμη περιμένουν να εξετασθεί η αίτησή τους για άσυλο. Κάποιοι ζητούν απλώς να φύγουν από το νησί και να εγκατασταθούν σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προσμένουν με λαχτάρα τα νόμιμα έγγραφα που θα τους οδηγήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν και μέλη οικογενειών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης για να σμίξουν και πάλι με τις οικογένειές τους.  

Οι αρχές της Λέσβου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν να δοθεί λύση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται τους πρόσφυγες ζητούν την αποσυμφόρησή τους.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, έστειλε σήμερα εκ νέου αίτημα προς την κυβέρνηση προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη Μόρια

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης