Θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Αντιθέτως, ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο τύπου Δ. Αττικής, Κοζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», είπε ο ίδιος ενώ για τις περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κοκκινες» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «όταν χτυπάνε τετοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις γιορτές είπε ότι, δεν θα αλλάξει κάτι στο ωράριο μετακίνησης και πρόσθεσε πως, καλό θα είναι να είμαστε σε κλειστό κύκλο και «να είναι τα ίδια πρόσωπα στο τραπέζι. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Φεβρουάριο – Mάρτιο θα έχει εμβολιάστει ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας και κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο.

Όπως τόνισε ο κ Πέτσας πολύ σημαντικό μέτρο είναι και αυτό που ανακοινώθηκε χθες για δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα

Την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορωνοϊού στην κοινότητα» έκανε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η λειτουργία της νέας πλατφόρμας testing.gov.gr, θα ξεκινήσει την λειτουργία της «εκτός απροόπτου» από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου.

Μέσω αυτής, οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για να υποβληθούν σε τεστ, δίνοντας τα στοιχεία τους, ενώ όσοι επιλεγούν θα κλείνουν ραντεβού με SMS για την διεξαγωγή του τεστ. Η διενέργειά του προϋποθέτει 3ωρη δικαιολογημένη απουσία από την εργασία, ενώ θα οριστούν 386 σημεία ελέγχου. «Η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους, με μοναδική εξαίρεση εκείνους που έχουν συμπτώματα οι οποίοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας. Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης