Κατακόρυφα αυξάνονται οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη χώρα μας όχι από την πλευρά του Αιγαίου αλλά από τα σύνορα του Έβρου. Οι αριθμοί που καθημερινά καταγράφονται και αφορούν τις υποθέσεις διακινήσεων προκαλούν έντονο προβληματισμό στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα.

«Η μεγάλη αύξηση άρχισε να παρατηρείται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος», παρατήρησε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα με την Τουρκία. «Εάν δεν ληφθούν ενισχυμένα μέτρα, θα επιστρέψουμε σε μέρες του παρελθόντος», προέβλεψε. Τον Αύγουστο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν από την αστυνομία στη Θράκη ως διακινούμενοι από σύγχρονους δουλεμπόρους διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της διεύθυνσης περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον Αύγουστο εντοπίστηκαν 331 μετανάστες και πρόσφυγες και συνελήφθησαν 20 διακινητές. Αντίθετα τον Ιούλιο εντοπίστηκαν 165 και τον Ιούνιο 135 πρόσφυγες, ενώ αντίστοιχα συνελήφθησαν έντεκα και δέκα διακινητές. «Ανεξάρτητα εάν τα νούμερα είναι ακόμη χαμηλά, δεν παύουμε να έχουμε διπλασιασμό τους από μήνα σε μήνα», παρατηρούν οι φρουροί των συνόρων.

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι αρχές τονίζουν ότι οι καθημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 100-150 ημερησίως. Στα νησιά πάντως η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας οι επιστροφές είναι ελάχιστες, όπως αυτές των έξι Σύρων την Τετάρτη -οι υπόλοιποι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Αντίθετες ροές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που προξενεί εντύπωση στον Έβρο είναι πως εξακολουθούν να παρατηρούνται οι αντίθετες ροές, δηλαδή πρόσφυγες περνούν πάλι παράνομα τα περάσματα του ποταμού Έβρου και επιστρέφουν στην Τουρκία. Πρόκειται για οικογένειες οι οποίες δεν αντέχουν να περιμένουν άλλο στην Ελλάδα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, και επιστρέφουν αρχικά στην Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσουν εάν θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους στο Ιράκ και στη Συρία.

Ταυτόχρονα δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε καθημερινή βάση ακολουθούν την κανονική ροή, δηλαδή εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, από τα περάσματα του Έβρου. Την Πέμπτη η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών διακινητών προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης