Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, παρά την άρση, χθες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η πρωινή αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 7550 μεγαβάτ.

Τον Ιανουάριο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, εξέλιξη που αποδίδεται στην κακοκαιρία και τη στροφή των καταναλωτών από το πετρέλαιο θέρμανσης στη χρήση των κλιματιστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η κατανάλωση ήταν αυξημένη κατά 3,58% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο διανομής (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), η οποία αυξήθηκε κατά 5,3%. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, μείωσαν την κατανάλωση κατά 5,5%.

Σε επίπεδο παραγωγής, η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, σημαντική αύξηση της τάξης του 35% εμφανίζουν οι μονάδες φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μειώθηκε στο μισό (λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων) και η λιγνιτική παραγωγή κατά 2,6%. Υπενθυμίζεται ότι το 2011, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της κρίσης.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακός συναγερμός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης