Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καθώς το πρωί της Τρίτης 38 άτομα «βγήκαν» στην ιχθυόσκαλα και άλλα 17 στις αλυκές των Οινουσσών.

Οι αυξημένες αφίξεις των προσφύγων σε συνδυασμό με τις μηδενικές σχεδόν αναχωρήσεις από το νησί προς τον Πειραιά δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στους χώρους φιλοξενίας και κράτησης, αφού ο αριθμός των προσφύγων στο νησί έχει ξεπεράσει τους 2.300.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανησυχία τους αυτή εκφράζουν με δηλώσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς .

Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης

Οι αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις αφίξεις των μεταναστών δεν έχουν περάσεις απαρατήρητες από την Περιφέρεια. «Σήμερα είχαμε 54, την Παρασκευή είχαμε 40. Οι πρόσφυγες στη Χίο είναι 2300 τώρα και ανησυχούμε, είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας ότι όσο στην Τουρκία η κατάσταση είναι ρευστή και δείχνει εκτός ελέγχου, η ανησυχία για μη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας είναι μεγαλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ρευστή κατάσταση που υπάρχει απέναντι είναι βασικός λόγος ανησυχίας. Οι ροές μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες. Ενδεχομένως η κατάσταση να ξεφύγει. Προσπαθούμε να «ξεφορτώσουμε» τα νησιά Θεωρώ ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης είναι κρίσιμοι μήνες.» σημειώνει.

Από πλευράς Περιφέρειας Β. Αιγαίου αλλά και ως περιφερειακή Διοίκηση Χίου δεν έχουν σταματήσει οι πιέσεις προς την πολιτεία με τελευταία εκείνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα, με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση των προσφύγων από τη Χίο. «Η ζωή των πολιτών της Χίου και των περιχώρων έχει αλλάξει κι έχουν απολεσθεί πράγματα και οι αντοχές και οι ανοχές έχουν λιγοστέψει.

Το κλίμα συμπάθειας που υπήρχε, μετατρέπεται σε αγανάκτηση πρωτίστως προς την κυβέρνηση και δευτερευόντως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες. Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μουζάλα στο τελευταίο του ταξίδι, έβαλα με χρονοδιάγραμμα μια σειρά από ζητήματα για τα οποία λάβαμε υποσχέσεις υλοποίησης, όλα όμως μπορεί να ανατραπούν αν εκτραπεί η κατάσταση από απέναντι και αυξηθούν και πάλι οι προσφυγικές ροές» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς

 «Ως τοπική κοινωνία που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αυτής της υπόθεσης μην μπορώντας να ελέγξουμε τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται μας ενδιαφέρει η ΕΕ μέρος της οποίας είμαστε να δώσει στο νησί τα απαραίτητα εφόδια από πλευράς ασφάλειας για να μπορεί να ανταπεξέλθει τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται».

Ο ίδιος παραλλήλισε την κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα με τη βροχή. « Σε μια βροχή δεν μπορεί να πεις να μην βρέξει ,αλλά να λάβεις τα μέτρα σου να μην γίνεις μούσκεμα» σημείωσε καταλήγοντας στην προσπάθεια που και από τον Δήμο όπως και από την περιφέρεια είναι σε εξέλιξη με συνεχείς επαφές και οχλήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

«Ζητήσαμε και πάλι από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει τις δομές και δυνάμεις που υπάρχουν και λειτουργούν στη Χίο για αποτελεσματικότερη προστασία», κατέληξε.

Πηγή: politischios.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης