Υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας στη νοτιανατολική Αττική, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χθες, στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου.

Συγκεκριμένα, το 2015, στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων, Καπανδριτίου, Σπάτων, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Κορωπίου υπηρετούσαν 95 γιατροί, ενώ φέτος έχουν φτάσει τους 217, κυρίως λόγω των προσλήψεων επικουρικών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ενώ το 2015 η κίνηση σε αυτά τα Κέντρα Υγείας κυμάνθηκε στις 355.000 επισκέψεις, οι αντίστοιχες επισκέψεις το 2017 έφτασαν τις 460.000, συμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ξανθός μετέβη στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα. Εκεί ενημερώθηκε από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής και συζήτησε με τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας καθώς, όπως είπε, το 2018 είναι το έτος που το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

«Η κοινωνία, που έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει την ανάγκη κοινωνικής ανταποδοτικότητας σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία. Κινούμαστε, πλέον, στην κατεύθυνση της επούλωσης πληγών και χαίρομαι που αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το προσωπικό. Οι υπουργοί και οι διοικητές των ΥΠΕ έρχονται και παρέρχονται, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό είναι αυτοί που στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό, εγκαινίασε την ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα. Το μεσημέρι μετέβη στο Νοσοκομείου Βόλου όπου επισκέφθηκε το Εργαστήριο Τοποθέτησης Βηματοδοτών, το οποίο ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες τη λειτουργία του, και την ανακαινισμένη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, με κυριότερα την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και την εφαρμογή του νόμου για το ωράριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε, επίσης, το Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο κ. Λαΐνα για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους ωφελούμενους. Ακολούθως, επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ στη Ν. Ιωνία Βόλου, όπου συνομίλησε με το προσωπικό, δίνοντας το στίγμα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και υπογραμμίζοβτας τον ρόλο της διεπιστημονικής ομάδας. Εν συνεχεία, επισκέφθηκε το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ».

Απόψε, ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον γγ για την ΠΦΥ, θα εγκαινιάσει την ΤΟΜΥ στην Αγριά Βόλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης