Την τακτική του «Μάξιμου Σαράφη», ακολούθησε και η έταιρη προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, «Αικατερίνη Κελέση», η οποία, δεν εμφανίστηκε προκειμένου να καταθέσει στην προανακριτική για την προλύκροτη υπόθεση.

Όπως και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» χθες, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής της όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, πηγές από τον Άρειο Πάγο διευκρίνιζαν ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας

Κελέση: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό»

Η προστατευόμενη μάρτυρας, «Αικατερίνη Κελέση», σε επιστολή που έστειλε στην Προανακριτική στις 15 Φεβρουαρίου, είχε προαναγγείλει επί της ουσίας την μη εμφάνισή της καθώς ανέφερε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

 

Καραθανασόπουλος: «Εξελίσσεται σε φιάσκο»

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ.

«Ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προσχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας από δω και πέρα παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει», προσέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 Κεγκέρογλου: Έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

«Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανεβρέθηκαν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 18.00.

«Φαίνεται πως έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που δεν είναι άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα, οι συντονιστές τους» δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε: «Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφτηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας, με πολιτική σκοπιμότητα να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως ό,τι κι αν κάνουν, η ώρα που θα αποκαλυφτούν και θα λογοδοτήσουν είναι πολύ κοντά.».

Δείτε τις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης