«Καθαρούς» βγάζει ο εισαγγελέας της έδρας τον Θωμά Λιακουνάκο και τους υπόλοιπους 16 συγκατηγορουμένους του για τον αποκαλούμενο «Ηλεκτρονικό Πόλεμο», τη γνωστή δηλαδή προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak για τον Στρατό Ξηράς.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο εισαγγελέας της έδρας ήταν απαλλακτικός για όλους τους κατηγορουμένους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που συνδέονται με την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην απιστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη προμήθεια που είχε υπογραφεί επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε οδηγήσει στη φυλακή, τον Οκτώβριο του 2015, τον Θωμά Λιακουνάκο με την κατηγορία ότι είχε δώσει «μίζες» για την εξασφάλιση του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος. Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του μετά τα στοιχεία που εμφάνιζαν ροή δύο εκατ. ευρώ από εταιρεία ιδιοκτησίας του επιχειρηματία προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών.

Η προμήθεια του συστήματος είχε γίνει από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ για 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και 18 παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS.

Το παραπεμπτικό βούλευμα απέδιδε την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε δύο κατηγορουμένους, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Θ. Λιακουνάκος, ενώ το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών Γιώργο Κολίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Όλοι τους φέρονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, ζημιώνοντας, σύμφωνα με το βούλευμα, το ελληνικό Δημόσιο. 

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Για την υπόθεση αυτή, ο επιχειρηματίας είχε αποφυλακιστεί τον Απρίλιο του 2016, με την υποχρέωση όμως να φοράει το γνωστό… βραχιολάκι, ώστε να βρίσκεται σε ακτίνα εντοπισμού από τις αστυνομικές αρχές.

Τώρα πια το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν θα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης