Σχεδόν όλοι αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο σχετικά με την καταπάτηση μεγάλης δασικής έκτασης στην Αιξωνή της Γλυφάδας.
Ύστερα από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο αθώωσε από κάθε κατηγορία τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και το γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο.
Σύμφωνα με τη γνώμη του ιδίου του κ. Λυκουρέζου με την πλήρη αθώωσή του, το Πενταμελές Εφετείο αποδέχθηκε όλους τους υπερασπιστικούς συλλογισμούς και επιχειρήματα που κατέθεσε εξ αρχής. Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη ηθική και πνευματική δικαίωσή του.
Μόνο δύο από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για τους οποίους θα ανακοινωθούν οι ποινές που θα τους επιβληθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται για το δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλος ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 19 χρόνια και οκτώ μήνες και τον επιχειρηματία Κωνσταντίνος Γεωργίου στον οποίο, πρωτοδίκως, είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 23 χρόνια. Και οι δύο έχουν ζητήσει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω αμφιβολιών.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι επίδικες εκτάσεις είναι δημόσιες δασικές ενώ υπογραμμίζεται πως δεν απαιτείται να είναι άμεσο το όφελος ή η ζημία του δημοσίου καθώς άνω των 20 στρεμμάτων μπορεί να δοθεί οικοδομική άδεια.
Την ερχόμενη Πέμπτη το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές στους δυο καταδικασθέντες οι οποίοι έχουν ζητήσει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Πρωτοδίκως για την υπόθεση αυτή που ανέκυψε στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό Νο 2», είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους, πέντε δικηγόροι, έξι συμβολαιογράφοι, δυο επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και επτά ιδιώτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με τις ενέργειες τους συνέβαλαν στην καταπάτησης της συγκεκριμένης έκτασης η οποία στη συνέχεια φέρεται να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Ο κ. Λυκουρέζος συνεχίζει τη μάχιμη δικηγορία από την οποία ποτέ δεν απουσίασε ως «αιώνιος έφηβος» που είναι κατά γενική μάλιστα ομολογία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης