Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας – για νομικούς λόγους – η Εύη Τσέκου, ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης για τη γνωστή υπόθεση Ζαχόπουλου, η οποία το 2007 είχε προκαλέσει τριγμούς σε πολιτικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψε η αντικειμενική θεμελίωση του αδικήματος της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, που αντιμετώπιζαν όλοι οι κατηγορούμενοι, καθώς απαιτείται για αυτή η ύπαρξη «δεδομένων που περιλαμβάνονται σε αρχείο». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παρότι ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Γιάννης Μακρυγιάννης έκαναν την αντιγραφή του επίμαχου ροζ υλικού που είχε στα χέρια της η Εύη Τσέκου, το DVD δεν συνιστά αρχείο. Όπως ανέφεραν στο σκεπτικό τους οι δικαστές, τα προσωπικά δεδομένα (DVD, κασέτα κ.λπ.), όταν δεν είναι ομαδοποιημένα και ταξινομημένα με συγκεκριμένα κριτήρια, δεν συνιστούν αρχείο με την έννοια του νόμου. Για αυτόν τον λόγο, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας προχώρησε στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Παράλληλα, το δικαστήριο – κατά πλειοψηφία – απάλλαξε και την πρώην συμβασιούχο Εύη Τσέκου από την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, ενώ ένα μέλος του Εφετείου πρότεινε να καταδικαστεί για απόπειρα παράνομης βίας. Ωστόσο, το δικαστήριο με την απόφασή του κατέληξε ότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος δεν είχε τη νομική εξουσία ή την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε μόνιμο διορισμό της ή, ακόμη κι αν είχε αυτή τη δυνατότητα -έστω και παρανομώντας- δεν θα ζημιωνόταν ούτε ο ίδιος ούτε το ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο θα προσέφερε τις υπηρεσίες της. Ενδεχόμενη ζημιά θα υπήρχε για κάποιον τρίτο που θα έμενε εκτός διορισμού.

Αμέσως μετά την απόφαση, η Εύη Τσέκου ξέσπασε σε κλάματα και τόνισε πως είναι μία δικαίωση, έστω και έπειτα από τόσο χρόνια. «Είμαι χαρούμενη, κάνω νέο ξεκίνημα στη ζωή μου» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπόθεση αυτή, ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, άρα ήταν δεσμευτική η κρίση του για το σημερινό δικαστήριο. Η εν λόγω απόφαση είχε εκδοθεί μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Θέμου Αναστασιάδη σε 12 μήνες φυλάκιση για τη δημοσίευση των ροζ φωτογραφιών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των αρεοπαγιτών που είχε εκδοθεί το 2010 θεωρούσε ως αναγκαίο να υπάρχει καταγραφή και ταξινόμηση του υλικού, όπως π.χ. σε εφημερίδα, προκειμένου να στοιχειοθετείται η παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ενώ το DVD αποτελεί μόνο «αποθήκη» των προσωπικών στοιχείων.

Ο Χ. Νικολιτσόπουλος υπέβαλε αίτημα αποζημίωσης για τον χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος. Το δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα ως απαράδεκτο, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, είναι προώρως ασκηθέν. Αυτό, διότι σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας Γιάννη Αγγελή, ο οποίος πρότεινε την απόρριψή του, δεν υπάρχει ακόμη αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Η αποζημίωση που θα διεκδικήσει ο εργατολόγος πιθανότατα – όπως είπε – είναι αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης