Άθλιες συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, 08:49
Άθλιες συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, οι φωνές που ζητούν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στους καταυλισμούς πληθαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα για έναν δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Χαρακτηριστική είναι η ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν 19 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να μπει τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού» των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι απελπιστικές συνθήκες ζωής που βιώνουν οι πρόσφυγες αποτυπώνονται σε μια φράση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt»: «Σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες».

Μεταδίδει η Deutsche Welle:

Ο γερμανικός Τύπος δημοσιεύει νέα ρεπορτάζ για τις απελπιστικές συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά του ΑιγαίουΓια «καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς» κάνει λόγο ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες: σε υπερπλήρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό».

Το δημοσίευμα σχολιάζει την ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην αρχή της εβδομάδας 19 οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση των προσφύγων. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «είναι μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια αυτή που απευθύνουν τώρα οι 19 οργανώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση - (σ.σ.: μια έκκληση) για λογαριασμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν καταλήξει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έχουν παγιδευτεί εκεί κάτω από απάνθρωπες συνθήκες».

Η «Handelsblatt» επισημαίνει ότι «η Αθήνα δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις διεθνώς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολιτικοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα νησιά που πλήττονται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ και εβδομάδες σημαίνουν επανειλημμένα συναγερμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα πράγματα», προσθέτοντας ότι ακόμη εκκρεμεί μια απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ανοιχτή επιστολή.

Αναφορά στην απελπιστική κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου κάνει και ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής «Der Standard». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «οι (σ.σ.: προσφυγικές) ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται απρόσκοπτα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν τώρα να σταματήσει ο εγκλεισμός των προσφύγων». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ενώπιον υποστηρικτών του ότι η προσφυγική κρίση θα επιλυθεί με «αλληλεγγύη και αίσθημα φιλοξενίας», όπως γράφει η «Der Standard», η οποία σχολιάζει: «Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ηχούν χλευαστικά στα αφτιά των προσφύγων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Τίποτα δεν έχει επιλυθεί εκεί. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα».

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, 09:00