Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα προκάλεσαν ποικίλα προβλήματα.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, μεταξύ άλλων σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά για Αργοσαρωνικό μόνο με πλοία κλειστού τύπου και Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Αθήνα

Χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί περιοχή του Γέρακα, λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης που επιδιορθώθηκε από συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Πτώση δέντρου σημειώθηκε στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, απέναντι από το «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο. Από την πτώση δεν υπήρξε τραυματισμός, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους ισχυρούς ανέμους παρασύρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά το αγκυροβολημένο παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου». Το πλοίο δεν είχε επιβάτες, ενώ κοντά του βρέθηκαν δύο ρυμουλκά για να συνδράμουν στην ασφαλή πρόσδεσή του. Με τη συνδρομή μελών πληρώματος των ρυμουλκών «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής» το «Παναγιά Αγιάσου» έδεσε το πρωί της Πέμπτης με ασφάλεια.

Οι κάβοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη», τα οποία βρίσκονται παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας, έσπασαν, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης. Επί τόπου βρέθηκαν δύο ρυμουλκά προκειμένου να συνδράμουν στην ασφαλή επαναπρόσδεση των δύο πλοίων.

Πάτρα

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Ειδικότερα, λόγω των δυνατών ανέμων δημιουργήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες κι άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχήΤα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρέθηκαν επί τόπου και καθάρισαν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτήριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Αργολίδα

Στο Κιβέρι του Δήμου Άργους-Μυκηνών έπεσαν δέντρα και έκλεισαν προσωρινά δρόμοι, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε σκάφη στο λιμάνι του χωριού. Μέσα στο Άργος σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Λαμία

Χθες το βράδυ στη Λαμία προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά έπειτα από πτώση δέντρου σε ηλεκτροφόρα καλώδια της γραμμής του ΟΣΕ λίγο μετά το Λιανοκλάδι. Ως αποτέλεσμα, Σπερχειάδα και Μακρακώμη βυθίστηκαν για αρκετή ώρα στο σκοτάδι. Πρόβλημα ηλεκτροδότησης παρατηρήθηκε λίγο αργότερα και στην Υπάτη εξαιτίας της πτώσης καλωδίων από στύλους, από τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε την περιοχή.

Η Πυροσβεστική στη Λαμία από χθες το απόγευμα δέχτηκε ακόμη πολλά τηλεφωνήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, κυρίως για πτώσεις δέντρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Ακυρώσεις πτήσεων στο «Μακεδονία»

Ακυρώσεις πτήσεων έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι, έντασης έως και 9 μποφόρ κατά διαστήματα, που πνέουν στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου της Fraport Γιάννη Παπάζογλου, οι πρωινές πτήσεις εκτελέστηκαν κανονικά από το αεροδρόμιο έως τις 09.00 το πρωί, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις προς Χίο, Αθήνα, Καλαμάτα και από την Καλαμάτα για Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σε αρκετές πτήσεις υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση διαπιστώθηκαν -μεταξύ άλλων- στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που λειτουργεί κατά διαστήματα με γεννήτριες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάρισα

Ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε στο προαύλιο του 11ου Παιδικού Σταθμού Λάρισας εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το δέντρο, ευτυχώς, έπεσε στην αντίθετη κατεύθυνση από το κτήριο του παιδικού σταθμού γκρεμίζοντας την περίφραξη και τελικά μέρος του καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Την ώρα του συμβάντος στον σταθμό βρίσκονταν παιδιά, ωστόσο από τύχη η πτώση σημειώθηκε τη στιγμή που η αυλή ήταν άδεια ή δεν περνούσε κάποιος περαστικός από τον δρόμο.

Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το δέντρο έπεσε επάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Λήμνος

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο υποχρέωσαν τον καπετάνιο του πλοίου «Νήσος Χίος», το οποίο πραγματοποιεί τη γραμμή Λαύριο – Άη Στράτης – Μύρινα – Καβάλα, να μπει για ασφάλεια στον κόλπο του Μούδρου στη Λήμνο.

Το πλοίο παρέμενε μέχρι και το μεσημέρι ανοικτά της Λήμνου, με το πλήρωμα να αναμένει να κοπάσουν οι άνεμοι προκειμένου εν συνεχεία να δέσει στο λιμάνι της Μύρινας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το limnosreport, στο νησί, η θάλασσα βγήκε στη… στεριά στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μύρινας!

Τι προβλέπεται για τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι άνεμοι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα παραμείνουν ισχυροί, ενώ αναμένεται μικρή ύφεση – τουλάχιστον στο Ιόνιο- από το απόγευμα.

Ειδικότερα, στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί εντάσεως 8-9 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν ισχυροί βορειοδυτικοί εντάσεως έως 9 μποφόρ.

Ανάλογη εικόνα προβλέπεται έως το βράδυ και στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ.

Η ταχύτητα των ανέμων το απόγευμα της Πέμπτης

Όσον αφορά στο σκηνικό του καιρού, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βελτίωση στη συνέχεια.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), από 7 έως 11 βαθμούς στην κεντρική και νότια, από 6 έως 9 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), από 9 έως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες και τοπικά έως τους 13 βαθμούς στην Κρήτη, από 10 έως 15 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Νεφοκάλυψη το απόγευμα της Πέμπτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης