Σε μια άκρως προκλητική κίνηση στο Αιγαίο προέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας, επιλέγοντας μάλιστα μια περίοδο όπου βρίσκονται εν εξέλιξη πολύ σημαντικές διαδικασίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πτέραρχος Öztürk πετούσε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο επί 50 λεπτά, θέλοντας να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιβάλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχήΕιδικότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 εισέβαλαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και συνέχισαν (σ.σ. σε αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραβίασης του FIR Αθηνών,κατά τις οποίες τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν έναν κύκλο και στη συνέχεια επέστρεφαν στην Τουρκία), πορεία προς στα νότια, πάντα υπό την παρακολούθηση ελληνικών μαχητικών. Εξήλθαν δε από τον ΕΕΧ στο ύψος της Ρόδου.

Σε ένα διθέσιο F-16-D μάλιστα επέβαινε ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής Αεροπορίας Akin Öztürk. Επιπλέον, υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΓΕΑ που επιβεβαίωσε το συμβάν.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, με επιδεικτικό τρόπο ο πτέραρχος Öztürk επί 50 λεπτά της ώρας πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο δυτικά των ελληνικών νησιών Λέσβου και Χίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει στην ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιβάλει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο που ορίζεται στα δέκα ναυτικά μίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έγινε για να δείξει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα δέκα ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά μόνο τα έξι, ισχυρισμός που έχει απορριφτεί επανειλημμένα από την ελληνική πλευρά και είναι η βασική αιτία των αεροπορικών εμπλοκών μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δυο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακολουθεί το βίντεο που δημοσίευσε η Turk Hava Kuvvleteri:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης