Με μια υπαίθρια γιορτή που στήθηκε στο δάσος του Σέιχ Σου, μουσουλμάνοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη γιόρτασαν την Κυριακή το τέλος του Ραμαζανιού.

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνοαραβικής Φιλίας στήθηκε εκδήλωση με πικ νικ, αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά, στον χώρο κοντά στον Ζωολογικό Κήπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δάσος του Σέιχ Σου μετατράπηκε σε μια μεγάλη παιδική χαρά για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών.

Το τέλος του μήνα της νηστείας σήμανε τη μεγάλη γιορτή, την οποία τίμησαν Σύροι, Αφγανοί, Κούρδοι και Ιρακινοί που μένουν στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες έστρωσαν τα τραπεζομάντηλα κι ετοίμασαν το μεσημεριανό φαγητό, όσο οι άνδρες έπαιζαν μαζί με τα παιδιά τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

«Το Ραμαζάνι είναι για εμάς μια μεγάλη γιορτή. Όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τους Έλληνες. Γι’ αυτό είπαμε να συγκεντρωθούμε εδώ και να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος της νηστείας, με φαγητό και παιχνίδια για τα παιδιά. Για να αισθανθούμε ότι τηρούμε τις παραδόσεις της πατρίδας μας και ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια» ανέφερε στο Thestival ο Μπατέρ Χασίμ, υπ. Δημ. Σχέσεων της Ένωσης Ελληνοαραβικής Φιλίας.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετείχαν στη γιορτή επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στην πόλη και προσπαθούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, κάνοντας μαθήματα ελληνικών αλλά και εντατικά αγγλικών.

Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία της περιοχής όπου μένουν, έχουν μάθει καλά τα ελληνικά και προσπαθούν να βοηθήσουν και τους γονείς τους να εξοικειωθούν με τη γλώσσα.

Το μόνο που ζητούν είναι να αποκτήσουν χώρους όπου μπορούν να προσεύχονται αλλά και χώρο ταφής, καθώς οι αραβόφωνοι που μένουν πλέον μόνιμα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κι αναγκάζονται να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε διαμερίσματα κι άλλους χώρους που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει για αυτόν τον σκοπό.

Πηγή: thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης