Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκονται και στο εσωτερικό του με σκοπό την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ έχουν αποκλειστεί, ενώ η επιχείρηση πραγματοποιείται παρουσία εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη όσοι βρίσκονταν εντός της κατάληψης έχουν προσαχθεί και μεταφέρονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. 

Η αστυνομία προχώρησε σε 33 προσαγωγές. Πρόκειται για 26 άνδρες και 7 γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να εξεταστούν.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μιάμιση ώρα αργότερα. Όσο ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από το Ίδρυμα μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων τη Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοινώθηκε, οι 33 προσαγωγές έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος. Σε ό,τι αφορά τους προσαχθέντες η αστυνομία γνωστοποίησε ότι «οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο».

Δείτε video με την επιχείρηση της αστυνομίας

 

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επιχείρηση την οποία συντόνισε η Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως το κτήριο βρισκόταν υπό κατάληψη για 17η ημέρα, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένη πορεία φοιτητών.

 

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την επιχείρηση

Με απόφασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 11, στην Καμάρα και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται πως «δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους». Επισημαίνεται δε, ότι από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Εικόνα από το ισόγειο της πρυτανείας του ΑΠΘ

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το thesstoday.gr, οι φοιτητές αποφάσισαν χθες Τετάρτη μετά από πολύωρη συνέλευση να βάλουν τέλος στην κατάληψη της Πρυτανείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση σήμερα της πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές μετά την πορεία, που θα καταλήξει στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα προχωρούσαν στην έκδοση ανακοίνωσης και θα σήμαιναν και τυπικά τη λήξη της κατάληψης.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα έχει ανακοινωθεί προσυγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητές και ακαδημαϊκούς του ΑΠΘ, ενώ στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Τη Δευτέρα το βράδυ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί τοποθέτησαν διμοιρίες των ΜΑΤ στην Αγίου Δημητρίου, στην Εθνικής Αμύνης, στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και στο Ιβανώφειο, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το ΑΠΘ.

Πηγή – φωτογραφίες: thestival.gr. thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης