Εντός δύο μηνών το αργότερο πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, ενός έργου ύψους 300.000 ευρώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ), καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του στη διάρκεια της επίσκεψής του στο σημείο. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου δεν είναι ευθύνη της εταιρείας, αλλά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, ο κ. Κρεστενίτης επισήμανε: “αναγκαστήκαμε να το προχωρήσουμε το έργο, για να προστατεύσουμε κυρίως τις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, ήτοι το αντλιοστάσιο του πόσιμου νερού, αλλά και προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος πλημμυρών σε περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται πολύ χαμηλά”.

Ο διευθυντής εγκαταστάσεων και δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ, Χρήστος Τραγανός, σημείωσε: “Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, που (…) δεν είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ ΑΕ να το κάνει, προστατεύουμε γενικά την περιοχή. Ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου είναι ένα μεγάλο ποτάμι που εάν υπερχειλίσει, θα έχουν πρόβλημα όλες οι χαμηλές περιοχές της πόλης, ήτοι Δενδροπόταμος, Μενεμένη, Αμπελόκηποι, Καλοχώρι, αλλά και η χαμηλή περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε είδαμε με τη μεγάλη πλημμύρα στις 10/5. Δεν προστατεύουμε όμως όλη την περιοχή”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ο κ. Κρεστενίτης επισήμανε: “οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του χειμάρρου του Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν χθες από την ΕΥΑΘ ΑΕ, μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευθύνη της. Είναι ευθύνη της ΠΚΜ που εδώ και πολλά χρόνια δεν καθάρισε το ποτάμι. Και αφού δεν είχαμε καμία απάντηση στα έγγραφα που στείλαμε, για να προβεί στον καθαρισμό, αναγκαστήκαμε να το κάνουμε εμείς”. Μάλιστα, ο κ. Κρεστενίτης υποστήριξε πως “το αστείο στην υπόθεση είναι ότι η ΕΥΑΘ έχει χρεωθεί πολλές φορές με πρόστιμα, παρά το γεγονός ότι στα σχετικά δικαστήρια η εταιρεία έχει απαλλαγεί. Πρόσφατα μάλιστα, απορρίφθηκε, μετά από έφεση που έκανε η εταιρεία, το πρόστιμο που επέβαλε η αποκεντρωμένη διοίκηση, ύψους 240.000 ευρώ, μετά από πρόταση της ΠΚΜ για το θέμα. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε, γιατί τα λύματα πέφτουν στον Δενδροπόταμο, παρά το γεγονός ότι και η περιφέρεια γνωρίζει, ότι ακόμη και να είχε κατασκευαστεί το δίκτυο στο σύνολό του, δεν θα μπορούσαν να πάνε στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, αφού έχουν καταστραφεί τα έργα από την ίδια την ΠΚΜ για να γίνει ο κόμβος Κ16”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε: “Τους λόγους αυτούς προβάλαμε και στην έφεση που ασκήσαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και έγιναν δεκτοί, και έτσι η διαχρονική θέση της ΕΥΑΘ που λέει ότι δεν έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, εκτός από τις δικαστικές αποφάσεις”. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η εταιρεία κατέβαλε το πρόστιμο που της επιβλήθηκε, διότι αλλιώς θα έχανε την ασφαλιστική της ενημερότητα και επισήμανε “με την έφεση που υποβάλλαμε και κερδίσαμε, προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι θα διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που καταβάλλαμε ως οφείλαμε”.

Ο κ.Κρεστενίτης εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου του Δενδροποτάμου πρέπει να γίνεται πιο συχνά και συστηματικά σε όλο του το μήκος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. “Πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση κατά μήκος του χειμάρρου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου” είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε ο κ. Τραγανός, με τον καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου του Δενδροποτάμου “θα καθαρίσουμε το μεγαλύτερο όγκο των φερτών υλικών που υπάρχουν στο ανοικτό κομμάτι του ρέματος. Η εργολαβία αφορά 16.000 τόνους, όμως μπορούμε να την αυξήσουμε σε ποσοστό 20%-30% και θα το κάνουμε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του χειμάρρου του Δενδροποτάμου είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά διακόπηκαν προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος εναπόθεσης των φερτών υλών, μπάζων, απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων που απομακρύνονται από το σημείο. “Ο αδειοδοτημένος χώρος βρέθηκε σε περιοχή της Σίνδου και έτσι επαναπροκηρύξαμε το έργο και το ξεκινήσαμε”, είπε ο κ. Κρεστενίτης. Το ρέμα Δενδροποτάμου καθαρίστηκε τελευταία φορά το 2014 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

Εντός διμήνου ξεκινά το έργο ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου χαμηλών περιοχών

Την εκτίμηση ότι εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει το έργο για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου χαμηλών περιοχών από την ΕΥΑΘ ΑΕ, διάρκειας δύο χρόνων και προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, εξέφρασε ο κ.Κρεστενίτης. ‘Οπως είπε χαρακτηριστικά, το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και αυτή την στιγμή γίνεται η επιλογή του αναδόχου. “Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, θα σταματήσουν να πέφτουν τα ακατέργαστα λύματα στον Δενδροπόταμο και αυτά θα οδηγούνται στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος επισήμανε ότι ποσό ύψους 3,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “για τους αγωγούς που καταστράφηκαν για την κατασκευή του Κ16 και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την ΕΥΑΘ ΑΕ”. Στόχος του έργου αυτού είναι “να ολοκληρωθεί το σύστημα αντλιοστασίου αποχέτευσης, το λεγόμενο Α3 και το Α4 λίγο παρακάτω και να γίνει και το φρεάτιο σύνδεσης με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, όπως και όλο το ενδιάμεσο σύστημα των σωληνώσεων” σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής εγκαταστάσεων και δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ, Χρήστος Τραγανός, σημείωσε για το συγκεκριμένο έργο ότι “πρόκειται για το μεγάλο έργο του κόμβου της Λαχαναγοράς. Με την ολοκλήρωσή του όλα τα λύματα θα καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό και δεν θα έρχεται τίποτα στον Δενδροπόταμο ή ένα πολύ μικρό μέρος που δεν μπορεί να παραλειφθεί”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης