Την ομάδα με τίτλο «Δικηγόροι για την Ειρήνη τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια»
σύστησαν πριν λίγες ημέρες δικηγόροι και νομικοί της Θεσσαλονίκης. 

Σκοπός της ομάδας, είναι η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου σε όλο τον βαλκανικό χώρο, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών της περιοχής στη δικαιοσύνη και στο δικαίωμα δίκαιης δίκης, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των βαλκανικών κρατών, η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και η εγγύηση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών για όλους τους πολίτες των Βαλκανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα, στις πρώτες πρωτοβουλίες της ομάδας θα είναι η αποστολή επιστολής στον αδελφοποιημένο με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Δικηγορικό Σύλλογο Αδριανούπολης, από τον οποίο θα ζητηθεί, όπως είπαν «να συμβάλει στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης, ώστε να προσαχθούν γρήγορα σε δίκαιη δίκη και να απελευθερωθούν».

Όπως, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανόλης Λαμτζίδης, η ενέργεια αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με επιτόπια επίσκεψη στην Αδριανούπολη και συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του εκεί δικηγορικού συλλόγου και άλλους παράγοντες της δικαιοσύνης.

Στις πρώτες κινήσεις της ομάδας θα περιλαμβάνονται συναντήσεις με τη διοίκηση του ΔΣΘ, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίηση της σύστασής της στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και συναντήσεις με δικηγορικούς συλλόγους βαλκανικών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αυτή η ομάδα συστάθηκε από δικηγόρους και νομικούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λαμτζίδης είπε ότι αυτό έγινε γιατί τελευταία ακούγονται συνθήματα, που αφενός προτρέπουν την κοινή γνώμη να υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στους Βαλκάνιους βόρειους γείτονες, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και αφετέρου να εγκαταλείψει τη Δημοκρατία και να καλέσει τους στρατιωτικούς να σώσουν τη χώρα.

«Γιατί, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος πολίτης δέχθηκε δολοφονική επίθεση μόνο και μόνο επειδή οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν άρεσαν σε ορισμένους, εδώ εβραϊκά μνημεία γίνονται αντικείμενο βανδαλισμών από “γνωστούς-αγνώστους” και πετάχτηκαν άτομα στο Θερμαϊκό μόνο και μόνο για το διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό», πρόσθεσε ο κ. Λαμτζίδης.

Στην ομάδα που είναι ανοιχτή για όλους τους δικηγόρους, ασκούμενους, συμβολαιογράφους νομικούς και δικαστικούς επιμελητών όλων των Βαλκανικών χωρών, συμμετέχουν προς το παρόν 30 δικηγόροι της Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης