Συνολικά 100 φέρετρα, τα 90 εκ των οποίων θα είναι για ενήλικες και τα δέκα για παιδιά, ζήτησε η εκκεντρική καλλιτέχνης Γιόκο Όνο για την εικαστική εγκατάστασή της με την οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχει στα φετινά «Δημήτρια».

Είναι γνωστή παγκοσμίως κυρίως μέσα από το γάμο της με τον άλλοτε επικεφαλής των Beatles, του πιο θρυλικού συγκροτήματος όλων των εποχών, Τζον Λένον. Ωστόσο η Γιόκο Όνο υπήρξε για την εποχή της μία ανατρεπτική καλλιτέχνης, που γνωρίστηκε με το σταρ με αφορμή το εικαστικό έργο της και τον επηρέασε πολύ τόσο ως προς τη σχέση του με σύγχρονη τέχνη όσο και ως προς τις αντιπολεμικές απόψεις του, κυρίως σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άστρο της μεσουράνησε την εποχή της απογείωσης της καριέρας του συντρόφου της.

Σήμερα, δεκαετίες μετά τον άδικο χαμό εκείνου, η ίδια εξακολουθεί να δίνει το «παρών» στον καλλιτεχνικό χώρο ως ερμηνεύτρια, στιχουργός, performer αλλά και ακτιβίστρια.

Με μία από αυτές τις ιδιότητές της φέρνει το έργο της και στη Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο των «51ων Δημητρίων» η πολυσυζητημένη γιαπωνέζα καλλιτέχνης θα παρουσιάσει την εγκατάστασή της με τίτλο «Ex It» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τη 1 έως τις 23 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την εισήγηση της διεύθυνσης πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, η εγκατάσταση, που έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο, είναι διαμορφωμένη, ειδικά για να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Περιλαμβάνει 100 φέρετρα, «60 αντρών, 30 γυναικών και 10 παιδιών», όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση, εκ των οποίων τα 30 θα προμηθευτεί η υπηρεσία, ενώ για τα 70 θα γίνει έρευνα για χορηγία.

Αμέσως μετά την έναρξη της έκθεσης θα ακολουθήσει το πάρτι έναρξης της διοργάνωσης, ενώ στη λήξη της όλα τα φέρετρα θα καταστραφούν από το κοινό ως μέρος της εκδήλωσης. Επίσης η Γιόκο Όνο δανείζει το φιλμ της performance της «Cut Piece», γυρισμένο το 1965 στη Νέα Υόρκη, και την performance της από τη δουλειά στο Παρίσι το 2002.

Εξάλλου υπό τις οδηγίες της έχουν προγραμματιστεί οι performances «Cut Piece», «SkyPiece to Jesus Christ»» (1965) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και κοινού. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται στην εισήγηση αν η ίδια η καλλιτέχνης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ή αν θα φιλοξενηθεί στην πόλη στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Τα 51α Δημήτρια

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά 51α Δημήτρια με κωδικό «Αστυβάλ» (από το συγκερασμό των εννοιών «άστυ» και «φεστιβάλ») περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, παραστατικών τεχνών, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια και αστικές δράσεις.

Θα συμμετάσχουν ελληνικά σχήματα, τα οποία ενσαρκώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει φέτος συνολικά 43 δρώμενα και θα πραγματοποιηθεί από 30 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους, όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Καπάνι, η Πλατεία Άθωνος, η Πλατεία Αριστοτέλους, η Αγιορείτικη Εστία και τα Σφαγεία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ και παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης