Τις πληγές του μετρά το νησί της Σαμοθράκης έπειτα και από τη δεύτερη καταστροφική καταιγίδα που σημειώθηκε από την περασμένη Δευτέρα έως και τα ξημερώματα της Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί προκάλεσαν πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες κήρυξαν τη Σαμοθράκη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Χώρα οι ζημιές ακόμα και στις βασικές υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει πολλά σημεία του νησιού, ενώ το Κέντρο Υγείας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων έχει αποσταλεί από τη Θράκη ειδικός κινητός εξοπλισμός. Όσον αφορά στο δημαρχιακό μέγαρο, η λειτουργία του έχει διακοπεί, καθώς υποχώρησε πλήρως τοίχος του κτηρίου στο οποίο στεγαζόταν.

Τεράστιες είναι οι ζημιές και στην υδροδότηση του νησιού, αλλά και στο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν χθες μέσα σε λίγα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών για το νησί καταστροφών.

Σύμφωνα με τον πύραρχο Λεωνίδα Καραγκούνη, προϊστάμενο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ.

«Η ΕΜΑΚ αλλά και η Αλεξανδρούπολη έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Από τον στρατό συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης δύο JCB, δύο φορτωτές, ένα γκρέιτερ καθώς και πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό.

«Στο νησί βρίσκεται και ο ταξίαρχος Κιουμουρτζής Παναγιώτης, υποδιοικητής Μεραρχίας και ο αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Χαβιάς, διοικητής χειριστών μηχανημάτων» συμπληρώνει ο κ. Καραγκούνης.

Όσον αφορά στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

«Από Λιμνίδι προς Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στον δρόμο από ρέματα» αναφέρει ο κ. Καραγκούνης, σημειώνοντας πως τα πρώτα οχήματα που απεγκλώβισαν ήταν αυτά που βρίσκονταν σταθμευμένα στο γκαράζ της Πυροσβεστικής. «Τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στη λάσπη μέσα στο γκαράζ και αρχικά είχαμε μόνο τρία διαθέσιμα, αλλά τα απεγκλωβίσαμε μόνοι μας, ελλείψει μηχανήματος για να μας βοηθήσει, και πολύ σύντομα ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν» τονίζει.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρο το νησί τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, επειδή και η μετακίνηση και η πρόσβαση προς αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Πηγή φωτό: e-evros.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης