Την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και άτομα άνω των 60 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα μας.

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και μέχρι σήμερα έχουν λάβει τις δόσεις πάνω από 6,5 εκ. άτομα. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου, στην αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία και στους θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης των εμβολίων. Αποδείχτηκε ότι τα αντισώματα με την πάροδο του χρόνου μειώνονται, γεγονός που σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις αποτελούν κίνδυνο για άτομα που δεν έχουν επαρκή προστασία» τόνισε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε ότι «με βάση τα δύο στοιχεία, τη μείωση και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Και καταλήξαμε σε τρείς ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα στα οποία η τρίτη δόση έχει τον χαρακτήρα της συμπληρωματικής. Η δεύτερη ομάδα αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν μειωμένα αντισώματα. Η τρίτη ομάδα είναι αυτοί των ατόμων που εκτίθενται περισσότερο στον ιό».

Η κα. Θεοδωρίδου συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε μια θετική εισήγηση για την χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα κάτι που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Τώρα, παίρνουν σειρά τα ηλικιωμένα άτομα που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας όπως και τα άτομα άνω των 60 ετών. Ο αυξημένος κίνδυνος της πανδημίας σε αυτές τις ομάδες αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αλλά και με μελέτες.

Συγκεκριμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή ασθενών ηλικίας από 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ, αγγίζει το 79,02% , ενώ αντιστοίχως στους θανάτους στην ίδια ηλικιακή ομάδα φτάνει το 48%. Βλέπουμε δηλαδή μια σημαντική επιβάρυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον η τρίτη κατηγορία ατόμων στα οποία θα χορηγηθεί η τρίτη δόση έξι ή οκτώ μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης, θα είναι οι υγειονομικοί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης