Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη, κατά την αποψινή ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία όπου καταγράφηκε μία σειρά από θανάτους σε υπερήλικα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε μία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας όπου διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου». Όπως εξήγησε, 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο προσέθεσε ότι η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Πάντως, τόνισε ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη χώρα.

Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στις κλινικές μελέτες, είπε ότι σε κάθε μια απ’ αυτές συμμετέχουν 30.000 με 40.000 άνθρωποι και δεν προέκυψαν σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτές ήταν σπανιότατες και αφορούσαν μία στο 1 εκατομμύριο.

Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές -όπως είπε- ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού.

Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Κατηγορηματικά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.

Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο», σημείωσε. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό, εξήγησε.

Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης