Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι η κοινωνία της Κρήτης από το διπλό φονικό στα Ανώγεια την ώρα που οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται ώστε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο οικογένειες θρηνούν δύο ανθρώπους τους.

Το ενδιαφέρον τώρα, σύμφωνα με το cretapost, επικεντρώνεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις, αλλά και στη βαλλιστική έρευνα που θα ρίξουν φως στα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη και του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνδυασμό με τα ευρήματα της αυτοψίας και τα ιατροδικαστικά πορίσματα, οι αρχές θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις ακριβείς συνθήκες του διπλού μακελειού βάζοντας τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και τρέφουν το κλίμα έντασης.

Όπως αναφέρει το cretalive, το βέβαιο είναι, με βάση την αυτοψία, ότι στον τόπο της αιματοχυσίας βρέθηκαν κάλυκες από δύο διαφορετικά πιστόλια, από 9άρι μικρό (σαν αυτό που παρέδωσε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου το μεσημέρι της Κυριακής ο 29χρονος Μανώλης Καλομοίρης) και από 9άρι κανονικό. Τα δύο όπλα εξαφανίστηκαν από τον τόπο της τραγωδίας, γεγονός που αλλοίωσε ως έναν βαθμό τον τόπο του εγκλήματος, κάνοντας δυσκολότερο το έργο των Αρχών κατά την αυτοψία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιστόλι της πλευράς Ξυλούρη, ένα 9άρι, παραδόθηκε μόλις χθες το απόγευμα από μέλη της οικογένειας στο Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων. 

Φωτογραφία από το όπλο που παρέδωσε στις αρχές η οικογένεια Ξυλούρη

Ο Λευτέρης Καλομοίρης φέρεται να δέχθηκε μία βολή με φορά από πάνω προς τα κάτω, με πύλη εισόδου από την κοιλιακή χώρα και πύλη εξόδου από τη σπονδυλική στήλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επλήγη η κεντρική αρτηρία και έτσι η μια και μοναδική βολή απέβη μοιραία. 

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας έχει σταλεί η μπλούζα που φορούσε προκειμένου να προσδιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, η απόσταση της βολής που έκοψε το νήμα της ζωής του. Η απάντηση αυτή είναι κρίσιμη απέναντι σε διακινούμενο σενάριο περί εκπυρσοκρότησης του όπλου που κρατούσε ο 32χρονος Γιώργης Ξυλούρης στη διάρκεια της πάλης του με τον Λευτέρη Καλομοίρη. Η πλευρά Καλομοίρη διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για εν ψυχρώ εκτέλεση του ανθρώπου της.

Οικογένεια Ξυλούρη: Δεν σκότωσε τον Καλομοίρη ο γιος μας

Γιώργος ΞυλούρηςΑπό την άλλη, η οικογένεια Ξυλούρη υποστηρίζει ότι ο Γιώργης δεν έκανε καν χρήση του όπλου, αλλά ο ίδιος ο Μανώλης Καλομοίρης αφαίρεσε τη ζωή του πατέρα του. Ακόμα από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο Λευτέρης Καλομοίρης έφερε κακώσεις στο πρόσωπο. Είχε υποστεί κάκωση στη γνάθο, είχε σπάσει τμήμα της γέφυρας των δοντιών του, έφερε εκδορές στα χείλη. Πριν τον πυροβολισμό προηγήθηκε σκληρή πάλη με τον Ξυλούρη, τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει και να αφοπλίσει. Ως προς τον Γιώργη Ξυλούρη, φέρεται να δέχθηκε επτά βολές και τρεις βολίδες να παρέμειναν καρφωμένες στο σώμα του. Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι βολίδες αυτές θα σταλούν για βαλλιστική. Φέρονται ωστόσο να είναι όμοιου τύπου.

Ως γνωστόν ο 29χρονος Μανώλης Καλομοίρης αναμένεται να απολογηθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι για το διπλό φονικό.

Χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε τρίτο πρόσωπο.

Η εκδοχή του 29χρονου για όσα συνέβησαν

Καθόμουν έξω από το πατρικό μου, ήρθε και πάρκαρε και εν συνεχεία ήρθε προς το μέρος μου και φαινόταν αγριεμένος. Εγώ τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα μου. Τον ρώτησα τι έχει με τον πατέρα μου και τον ψάχνει. «Ρουφιάνος είναι και γκεσταπίτες είστε» απάντησε και με απώθησε σπρώχνοντάς με.

Μανώλης Καλομοίρης Εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο με τη γροθιά μου και εν συνεχεία αυτός έφυγε τρέχοντας προς την οικία του, η οποία είναι σε απόσταση 30 μέτρων από το πατρικό μου. Μετά εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας μου και η μητέρα μου, στους οποίους είπα το περιστατικό. Πήγα στο μπάνιο να πλυθώ και μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και έναν πυροβολισμό, χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει.

Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου, το οποίο είχε φυλαγμένο σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης, και βγήκα στο δρόμο. Είδα δεξιά τη μητέρα μου να ουρλιάζει και μπροστά της δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος χωρίς να γνωρίζω ποιοι ήταν. Τότε πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος, κοιτώντας προς τα πάνω, και δίπλα του πεσμένος ο Ξυλούρης, κρατώντας στο χέρι ένα όπλο.

Λευτέρης Καλομοίρης
Έπιασα τον πατέρα μου και είχε μια τρύπα στο στήθος ενώ τα μάτια του και το στόμα του ήταν ανοιχτά… Υπέθεσα ότι ο πατέρας μου ήταν νεκρός και θόλωσα. Άρχισα να πυροβολώ τον Ξυλούρη πολλές φορές, χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς.

Στη συνέχεια πέταξα το όπλο στον δρόμο και προσπάθησα να σηκώσω τον πατέρα μου, φωνάζοντας προς τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να βοηθήσουν. Σήκωσα τον πατέρα μου και τον έβαλα στην καρότσα οχήματος και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Υγείας. Όταν έφθασα, κατέβασα τον πατέρα μου και τον έβαλα  σέρνοντας μέσα. Όταν κατάλαβα ότι ήταν νεκρός, έφυγα…  

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της πλευράς Καλομοίρη 

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου ωστόσο είπε πως υπήρξαν πυροβολισμοί μόνο από ένα όπλο. Όπως είπε, «είναι ξεκάθαρο ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη», καθώς «έχουμε δυο διαφορετικά όπλα και αυτό δεν αμφισβητείται».

 

Ο κ. Βέρρας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι σαφές ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη. Δικονομικά έχουν διαχωριστεί οι δυο υποθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε δυο διαφορετικά όπλα και αυτό δεν αμφισβητείται, δήλωσε.

Δικηγόροι οικογένειας Ξυλούρη: «Θρηνούμε για δύο νεκρούς»

Οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Ξυλούρη, Γ. Κοκοσάλης και Σπ. Βρέντζος επισήμαναν σε δηλώσεις τους ότι «βασικό μέλημα είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

«Στόχος μας είναι η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. Οι σκέψεις μας είναι στους δύο νεκρούς που θρηνούμε και βασικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της συνοχής της ανωγειανής κοινωνίας» επισήμαναν οι δικηγόροι της οικογένειας του 30χρονου κτηνοτρόφου.

Τι κατέθεσε ο άνδρας που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα  

Την ίδια ώρα, η κατάθεση του βασικού μάρτυρα του φονικού στα Ανώγεια, του Εμμανουήλ Νταγιάντα, δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην υπόθεση. Ο άνδρας που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα είπε στους αστυνομικούς πως το μόνο που θυμάται είναι πως ξύπνησε πάνω σε φορείο.

«Είδα μία αναμπουμπούλα καθώς ήμουν στο αυτοκίνητό μου. Κατέβηκα να δω τι συμβαίνει και άκουσα τον πυροβολισμό. Ένιωσα έναν πόνο στο αριστερό μου πόδι και έπεσα κάτω. Μία ώρα μετά ξύπνησα σε φορείο στο Κέντρο Υγείας» ανέφερε στους αστυνομικούς, προσθέτοντας πως δεν θυμόταν ποιοι ήταν στο περιστατικό, ούτε ποιος πυροβόλησε. Είπε μάλιστα πως στο σημείο βρίσκονταν 20 με 30 άτομα και δεν μπόρεσε να διακρίνει με λεπτομέρειες το τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή.

Λευτέρης Μπέρκης:«Θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε για μια επόμενη μέρα που πραγματικά δεν θα έχει όπλα»

Λίγα 24ωρα μετά το διπλό φονικό άνοιξε και η συζήτηση για την οπλοκατοχή, με τον Ανωγειανό καλλιτέχνη Λευτέρη Μπέρκη να αναφέρει στην εκπομπή «Κρήτη σήμερα»: «Θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε για μια επόμενη μέρα που πραγματικά δεν θα έχει όπλα. Τα όπλα δεν λύνουν ποτέ προβλήματα εν καιρώ ειρήνης. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι Ανωγειανοί, όλοι οι Κρητικοί, όλοι οι άνθρωποι. Το όπλο το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι πρόβλημα. Θεωρώ ότι πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως Ανωγειανοί στους θεσμούς, στην πολιτεία, στο κράτος και η ίδια η πολιτεία σ΄ εμάς. Όποτε υπάρχει ένα πρόβλημα, μια διένεξη, μικρό ή μεγάλο, πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς».

«Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ούτε νικητές, ούτε νικημένους, μόνο χαμένους» σχολίασε ο Ανωγειανός καλλιτέχνης για το φονικό που βύθισε στο πένθος δύο οικογένειες.

«Είναι μια πληγή για τα Ανώγεια»

Αναφερόμενος στη μεγαλοψυχία της κόρης του άτυχου Λευτέρη Καλομοίρη που είπε ότι «θρηνούμε δύο νεκρούς», διευκρίνισε :«Δεν είναι δύο προβλήματα σε δύο σπίτια, το πρόβλημα είναι ένα στα σπίτια αυτά και θα τολμήσω να πω ένα για τα Ανώγεια, είναι μια πληγή για τα Ανώγεια, είναι μια πληγή για τα σπίτια τους αυτό το πράγμα, οπότε βλέπουμε τον θρήνο και είναι κοινός. Αυτό το πράγμα μόνο ζημιώνει. Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας όλοι οι Ανωγειανοί -και κάνω έκκληση- να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλοι και τις δύο οικογένειες να σταθούν στα πόδια και να εκλείψουν αυτά τα πράγματα».

Το μήνυμα ενότητας του Δημάρχου Ανωγείων 

Για το περιστατικό μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι μικρές κοινωνίες, όπως τα Ανώγεια, είναι δεμένες και αυτή η ενότητα είναι που τα οδηγεί να πορεύονται στο μέλλον. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα».

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη στάση της κόρης του Λευτέρη Καλομοίρη, η οποία στην κηδεία του πατέρα της χθες το μεσημέρι συγκλόνισε όταν στον επικήδειο είπε: «Σήμερα δεν θρηνούμε μόνο τον πατέρα μου. Χάθηκαν δύο ψυχές και θρηνούμε και για τις δύο», ενώ ανάλογη στάση κράτησε και η οικογένεια Ξυλούρη, στην κηδεία του Γιώργου, την περασμένη Κυριακή.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης

«Τέτοιες συμπεριφορές μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι το χωριό μας θα βγει από αυτό το κακό κλίμα που διαμόρφωσε το τραγικό περιστατικό και θα μπορέσει να σταθεί ξανά όρθιο» είπε ο δήμαρχος Ανωγείων.

«Θα εργαστούμε συστηματικά ως δημοτική αρχή, στην κατεύθυνση στήριξης των οικογενειών των δύο θυμάτων. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Το μήνυμά μου είναι καταλλαγή και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να βγούμε ξανά στο ξέφωτο» σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Στo ραδιόφωνο μίλησε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Πηγές: cretalive, cretapost, neakriti, ekriti

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης