Σαφείς αιχμές κατά των διαδόχων του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και Ευάγγελου Βενιζέλου, άφησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης των υποβρυχίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τους δικαστικούς συντάκτες, ο πρώην υπουργός περισσότερο «φωτογράφισε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Σε διάλειμμα από τη δίκη, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, έκανε σαφή την πρόθεσή του να μιλήσει για όλους και για όλα.

«Η Βουλή έπρεπε να προχωρήσει σε πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο της υπόθεσης των υποβρυχίων» τόνισε. «Κυρίως όσον αφορά τη μη υλοποίηση της σύμβασης και το ύψος των απωλειών που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Η σύμβαση συνεχιζόταν κανονικά όσο ήμουν εγώ. Αυτό δεν ήταν σκάνδαλο; Σκάνδαλο είναι μόνο οι δωροδοκίες και το ξέπλυμα χρήματος;» διερωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εδώ πρέπει να έρθουν όλοι. Να υπάρξει έλεγχος, εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών που ήταν μετά υπουργοί μέχρι τέλους. Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα. Το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή ποιο είναι; Έφεραν μία συγκεκριμένη σύμβαση. Τη σύμβαση για τον Σκαραμαγκά, όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στα ναυπηγεία, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Πρόκειται για δήλωση που εκλαμβάνεται ως άμεση απειλή προς τους διαδόχους του στο Υπουργείο Άμυνας αλλά και τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ.

H δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη.

Εισαγγελείς: «Σκοπός η διασφάλιση δίκαιης δίκης»

Την απόρριψη επτά εκ των οκτώ ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς της έδρας.

Οι εισαγγελείς απέρριψαν την ένσταση των συνηγόρων του πρώην υπουργού περί εξάλειψης του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη κατά την αγόρευσή της τόνισε ότι «ζούμε μια οικονομική κατάρρευση, η οποία συνεπάγεται κοινωνική-οικονομική κρίση, κρίση θεσμών, ενώ είναι διάχυτη απαίτηση του ελληνικού λαού να τιμωρηθούν όσοι συνετέλεσαν σε αυτό». 

«Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε ότι η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο με την προστασία τους και την εμπέδωση εμπιστοσύνης σε αυτούς. Είμαστε προσηλωμένοι στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα, δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες, είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Σκοπός μας είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης για τους κατηγορουμένους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Πάνος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Θέλω να δηλώσω ότι ο εισαγγελέας εγκατέστη εδώ και έχει υποχρέωση να αναζητήσει την αλήθεια. Όχι μόνο τα στοιχεία ενοχής αλλά και αθωότητας του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο και ο εισαγγελέας έχουν κλειστά τα αυτιά τους. Υπάρχει μόνο η επ’ ακροατηρίω διαδικασία.

Βασικός άξονας του σκεπτικού με το οποίο ζήτησαν και οι δύο εισαγγελείς να απορριφθούν οι ενστάσεις ήταν ότι δεν παραγράφεται το αδίκημα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μόνο από το γεγονός ότι παρήλθε άπρακτη η αποσβεστική συμφωνία για την άσκηση ποινικής δίωξης περί του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης