Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των 18:00, μαζί με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική και τις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι περίπτερα, κάβες, μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών θα παραμένουν κλειστά από τις 00:00 έως τις 5:00 τα ξημερώματα. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 05:00 της 26/09/2020 και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, ενώ εξαιρούνται τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοινώθηκε επίσης ότι από αύριο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7 πμ.

Τα νέα αυτά έκτακτα μέτρα θα επιβληθούν στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο.

Σκοπός του μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι να περιοριστεί η πώληση αλκοόλ, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων στην Περιφέρεια Τρικάλων

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Τρικάλων μπαίνει σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης από αύριο στις 5 το πρωί, με απαραίτητη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και 4 άτομα μέγιστο όριο ανά τραπέζι σε καταστήματα εστίασης, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, στην οποία περίπτωση το όριο αυξάνεται στα 6 άτομα, ενώ θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από το Σάββατο 26-09-2020 και ώρα 06.00  έως Σάββατο 10-10-2020 και ώρα 06.00.

 

 

Μαγιορκίνης: Παραμένει ανησυχητικό το δεύτερο κύμα της επιδημίας

 

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα σημερινά κρούσματα, τα 163 βρέθηκαν στην Αττική, τα 18 στην περιφέρεια Τρικάλων, τα 11 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 6 στα Ιωάννινα και 4 στην Κάλυμνο.

Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες είχαμε μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε αναφέροντας πως στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Αττική ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας με τεστ, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

Το προφίλ της νόσου όσον αφορά τους θανάτους παραμένει παρόμοιο με εκείνο του πρώτου κύματος, με τους περισσότερους θανόντες να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή να είναι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μαγιορκίνη. 

Αναφερόμενος και σε διεθνή στοιχεία πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ιό τόσο επικίνδυνο όπως και στην αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί λιγότερους θανάτους «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση.Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Επικαλούμενος διεθνείς μελέτες, ο καθηγητής δήλωσε πως η χρήση της μάσκας χωρίς αμφιβολία περιορίζει την έξαρση του Covid-19.

Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό της γρίπης δεν έχουν αλλάξει και δεν απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lock down. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lock down, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.

Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι’ αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης