Με ανακοίνωσή του το Yπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει τα όσα αναφέρονται για την ηλικία και το φύλο του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι τα επίσημα στοιχεία για το θέμα αυτό θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2015.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε την πληροφορία για την ηλικία και το φύλο του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο της ΑμφίποληςΣτην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος 300 περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως το 200 π.Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία είχε κορυφωθεί η φημολογία πως ο σκελετός, ο οποίος βρέθηκε μέσα στο μεγαλοπρεπές μνημείο, ανήκει σε γυναίκα, ηλικίας 54 ετών. Η είδηση αυτή οδηγούσε σε μια άμεση σύνδεση του τάφου με την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία θανατώθηκε με εντολή του Κάσσανδρου το 316 π.Χ.. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδοντας την είδηση. Αρκετοί επιστήμονες είχαν δείξει ως ένοικο του τάφου την Ολυμπιάδα όταν ήρθαν στο φως οι Καρυάτιδες αλλά και το περίφημο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης. Μάλιστα, ορισμένοι είχαν υποστηρίξει πως πρόκειται για ένα… οικογενειακό θέμα, με τον Άδη να είναι ο Φίλιππος Β’ που κρατάει στα χέρια του τη γυναίκα του Ολυμπιάδα – Περσεφόνη, έχοντας μπροστά τους τον γιο τους, τον Μ. Αλέξανδρο.

Υπενθυμίζεται πως το zougla.gr έχει αναφέρει ότι εντός του Δεκέμβρη θα υπάρχει πληροφόρηση για τη γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά που έγινε από το ΑΠΘ και τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα αλλά και για το εργαστήριο που θα αναλάβει τη μελέτη του σκελετού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

»Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

»Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

»Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».

Διαβάστε επίσης:
“Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νεκρός”, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014, 09:10

Ο λόφος του μυστηρίου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014, 10:44

Τα 3 βήματα για την αναγνώριση του νεκρού, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 16:14

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Αμφίπολη παντώντας εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης