Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019, 10:17
Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Με τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες αργότερα. 

Παρά τη σχετική απαγόρευση για το «Μακεδονία Ξακουστή», τόσο η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού όσο και η μπάντα του Στρατού έπαιξαν το εμβατήριο κανονικά κατά τη διάρκεια της παρέλασης. 

Συγκεκριμένα, το τραγούδι «Μακεδονία Ξακουστή» ακούστηκε από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, στη συνέχεια από την μπάντα του Στρατού την ώρα που παρέλαυναν οι Εύζωνες στο Σύνταγμα, αλλά και από τους Ευέλπιδες.

Οι Ευέλπιδες τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» 

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα, από την οποία ξεχώρισαν τα εντυπωσιακά και υπερσύγχρονα άρματα μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ (LEO 2 HEL και LEO 1 Α5).

Στη συνέχεια παρέλασαν τα ειδικά οχήματα του Μηχανικού, για την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων στην ξηρά και τη θάλασσα και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξαν οι Εύζωνοι και ακολούθησαν το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και ο λόχος απόδοσης τιμών. Σε ακριβείς σχηματισμούς παρήλασαν τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν για άλλη μία χρονιά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές- και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημά τους.

Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη F-16 block 52, MIRAGE 2000-5 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελικόπτερα Σικόρσκι και ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερα των σωμάτων ασφαλείας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με τους δικυκλιστές των ειδικών ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Ζ», διάφορα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και με δύο ουλαμούς Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με μοτοσυκλετιστές, ερπυστριοφόρα παντοδαπούς εδάφους, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, έναν ουλαμό Δοκίμων Ανθυποπυραγών και ένα τμήμα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών που αποτελείτο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες.

Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε με μικτό τμήμα ανδρών γυναικών και τμήματα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, της Υπηρεσίας Διασωστών και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα διοικητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων υποστράτηγο Δημήτριο Χούπη για το άρτιο της παρελάσεως και στη συνέχεια πλησίασε τους αναπήρους πολέμου με τους οποίους είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες.

Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ παρέστη ο βουλευτής Νίκος Φίλης, τη ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Λαλιώτης και τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης. Παρέστησαν επίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη διπλωματικών αποστολών κι άλλοι επίσημοι.

Μετά το τέλος της παρέλασης ομάδες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή της οδού Πανεπιστημίου με τη λεωφ. Αμαλίας καθώς επίσης και στη συμβολή της λεωφ. Αμαλίας με την οδό Όθωνος φώναξαν συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. 


Video από το τέλος της παρέλασης:

 

Φωτογραφίες από τη στρατιωτική παρέλαση:

Πριν από την έναρξη της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας:

Από το πρωί είχαν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας και την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Περίπου 1.600 αστυνομικοί περιφρούρησαν τη στρατιωτική παρέλαση.Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο Σύνταγμα λίγα λεπτά μετά τις 10.30.

Φωτογραφίες από τις προετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέλαση:

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019, 14:14