«Ότι σου περισσεύει , κάποιος το χρειάζεται…»

 Στη δύσκολη εποχή του κόμβου των κοινωνικών αξιών..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί που το σταυροδρόμι της ζωής συναντιέται με την ανάγκη,

εκεί που αντανακλάται το φως απο το σκοτάδι..

Υπάρχουν Έλληνες…συμπολίτες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οποίοι απο το χέρι της ψυχής απλώνουν παλάμη στην ελπίδα,

Όχι γι’αυτούς αλλά για τον συνάνθρωπο,

τον καθένα απο εμάς που μπορεί  να εκτροχιαστεί σε κάποια φάση της ζωής χάνοντας ένα βαγόνι μνήμης.. ένα βαγόνι ελπίδας… ένα βαγόνι επανένταξης..

Γι’αυτούς τους δύσκολους καιρούς,

Η αλληλεγγύη τρέφει φως μέσα απο τα μάτια της συνύπαρξης στο «ανοιχτό κύκλωμα» μίας υπηρεσίας η μίας δομής αποκλείοντας την ανισότητα, την απομόνωση μέσα απο το σύνολο των πράξεων-αποθεμάτων ψυχής και ηθικής- που δημιουργούν γειτονιές και πόλεις με όλους, για όλους.

 Ο Γρηγόρης Λέων , πρόεδρος της Ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρίας (πολυβραβευμένος με υποτροφίες για το επιστημονικό του έργο, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNESCO ) και πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μας υποδέχεται  στη καρδιά της πρόνοιας και του πολιτισμού της πόλης η οποία λειτουργεί ως αγκαλιά για όσους χρειάζονται τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, την αγάπη.

 

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη αποτελώντας τον κατεξοχήν φορέα όπου οι άνθρωποι που μπορούν να  παρέχουν βοήθεια είναι κοντά σε αυτούς που την αναζητούν.

Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επένδυση στον άνθρωπο. Ανήκει στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που αναπτύσσει ο Δήμος, όχι μόνο για να καλύπτει καθημερινές ανάγκες, αλλά για να δημιουργήσει συνθήκες συνοχής, αλληλοσεβασμού και αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με τα λόγια του Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχου Αθηναίων :

 «Το κέρδος αυτής της επένδυσης είναι μεγάλο. Τόσο μεγάλο, όσο η αξία αυτής της πόλης: η αξία της πόλης μετριέται από την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων της. Από τις αρχές, τις ιδέες και τους στόχους της. Στόχος είναι η πόλη που λειτουργεί με αντανακλαστικά. Που χτίζει καθημερινά το οχυρό της πρόνοιας και της αλληλεγγύης και έχει στραμμένα τα μάτια της στα μάτια των πολιτών της. Στις πραγματικές τους ανάγκες».

 

«Φορτίον μη συγκαθαιρείν, αλλά συνανατιθέναι τοις βαστάζουσι» (μη βοηθάς να αφήσουν κάτω το φορτίο, βοήθα να το κουβαλήσουν).

 Αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο γενικότερος σκοπός του Κ.Υ.Α.Δ.Α  αν παραπέμπαμε στην αρχαιότητα τη βασική λειτουργία του .. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό  και κοινωνική απομόνωση.

Μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης  υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας ανάμεσα στους οποίους πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης και της εμφάνισης του covid-19 το περασμένο Μάρτιο , το 70 % είναι Έλληνες συμπατριώτες..

 

Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται:

  • Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ.
  • Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους.
  • Η ανάπτυξη νέων δομών, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης.

 

  • Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης για τη δωρεάν διανομή φαγητού.
  • Διαθέτει ξενώνες για τη στέγαση απόρων και αστέγων.
  • Διαθέτει Κοινωνικό ΦαρμακείοΚοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, τον Κόμβο, όπου πραγματοποιείται η διανομή πακέτων βασικών τροφίμων, αλλά και την «Αθηναϊκή Αγορά» (δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων).

 

Το προσωπικό που απασχολείται στο Κέντρο αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρoύς, νοσηλευτές, λογιστές, υπαλλήλους διοικητικής υποστήριξης, οδηγούς, σιτιστές, καθαριστές και άλλες ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο βασικές δομές φιλοξενίας, το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων  όπου λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας, και την “Εστία των Αθηνών”, που αποτελεί αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π.&Τ. Παντελίδη. 

Το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο, είναι μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, η οποία αποτελείται από Υπνωτήριο, Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας και Κέντρο Ημέρας.

Στο Υπνωτήριο του Κέντρου, ο άστεγος μπορεί να βρει  ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ στο Κέντρο Ημέρας  οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους, να κάνουν ατομικό λουτρό, να μπουν στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, αλλά και να φάνε.

 

Στο Πολυδύναμο Κέντρο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 400 ατόμων και στην «Εστία» 52. 

Στους φιλοξενούμενους  παρέχεται εκτός από στέγη και σίτιση, όλη η ιατρική, ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να καταφέρουν, με αργά αλλά σταθερά βήματα, να «επιστρέψουν» στην κοινωνία. 

Το προσωπικό φροντίζει επίσης για την κοινωνικοποίησή τους μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες και σε ειδικές περιπτώσεις  τη δυνατότητα επανασύνδεσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΙΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

Περισσότεροι από 500 ωφελούμενοι λαμβάνουν τέσσερις φορές τον μήνα εβδομαδιαίο πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας. Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναλάβει τη σίτιση στις δομές υποστήριξης αστέγων της πόλης, ενώ διανομή φαγητού πραγματοποιούν καθημερινά και οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης. Καθημερινά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διανέμει περίπου 900- 1.000 πλήρη γεύματα.

Παράλληλα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εταιρίες εστίασης, αρτοποιεία, κ.λπ. με αποτέλεσμα να δέχεται προσφορές σε μερίδες φαγητού οι οποίες διανέμονται επίσης στο συσσίτιο.

 

Λόγω κορωνοϊού, οι ωφελούμενοι του συσσιτίου λαμβάνουν, μέχρι νεωτέρας, πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας σε εβδομαδιαία βάση, από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης).

 ΚΟΜΒΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

 Στον χώρο του Κόμβου πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012 με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας.

Εδώ βρίσκονται το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Πλυντήριο, η Αθηναϊκή Αγορά και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο- Κατάστημα Παιχνιδιών.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε  τουλάχιστον 3.000 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το 2009 και η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες. 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει 900 οικογένειες το χρόνο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η προμήθεια των διανεμόμενων προϊόντων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ενισχύεται από τις δωρεές και τις χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών.

 

Κοινωνικό Πλυντήριο

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2016 και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων της καθημερινότητας (λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αδυναμία αγοράς ή επισκευής συσκευής πλυντηρίου κ.λπ.) με αποτέλεσμα να στερούνται και την αυτονόητη για πολλούς καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου του Κοινωνικού Πλυντηρίου καθώς και την αγορά των πλυντηρίων και στεγνωτηρίων και των αναλώσιμων για τη λειτουργία του, έχει αναλάβει το Skip της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

Αθηναϊκή Αγορά

Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 παρέχοντας καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα και ελαφρύ οικιακό εξοπλισμό. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 νοικοκυριά.

Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο – Κατάστημα Παιχνιδιών

Εδώ, οικογένειες με ανήλικα παιδιά που δοκιμάζονται καθημερινά λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται σχολικά είδη, αλλά και παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Η συγκεκριμένη δομή έγινε πράξη με την πολύτιμη δωρεά και φροντίδα της Ομάδας Εθελοντισμού «Στήριξη», που αγκάλιασε με αγάπη και ευαισθησία τη συγκεκριμένη δράση. Με την προσθήκη του νέου αυτού κοινωνικού καταστήματος, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης εμπλουτίζει σημαντικά τις υπηρεσίες και τις παροχές του προς τις ευάλωτες οικογένειες της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Δράση στον δρόμο (streetwork)

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες « κοινωνικής αλληλεγγύης» αποτελεί η δράση στον δρόμο (streetwork).

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο, προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας. Η προσέγγιση στο δρόμο (streetworkπραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα (που περιλαμβάνει κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ψυχίατρο). Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους.

Κατά τις προσεγγίσεις της, η ομάδα του streetwork παρέχει άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα) και παραπέμπει σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, μετά την ενίσχυση του στόλου των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων του Κ.Υ.Α.Δ.Α όπως μας αναφέρει η υπεύθυνη χορηγιών Μάρθα Χρονοπούλου τονίζοντας τη συγκίνησή του για τις συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές χορηγών στα οράματα του Κ.Υ.Α.Δ.Α οι παρεμβάσεις στον δρόμο πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) και το απόγευμα (ώρες 15.00-22.00). Η ομάδα του απογευματινού streetwork «επιχειρεί» σε όλα τα γνωστά (στην Κοινωνική Υπηρεσία) σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, αλλά και σημεία που υποδεικνύουν πολίτες που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας.

Σε ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας (20.00-04.00), στα σημεία που υποδεικνύουν οι πολίτες της Αθήνας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και του 1595, αλλά και σε όλους τους άστεγους που έχουν εντοπίσει κατά τις επιτόπιες παρεμβάσεις τους οι ομάδες του streetwork. Στη διάρκεια αυτών των παρεμβάσεων, οι ομάδες παρέχουν στους άστεγους κουβέρτες και είδη ένδυσης (σκούφους, κασκόλ), αλλά και σταφίδες, ζεστό τσάι, χυμούς και άλλα τρόφιμα και τους ενημερώνουν για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο δήμος για την προστασία τους.

Σε περιόδους επιφυλακής, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. και άλλες δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων, συνασπίζονται επίσης με Μ.Κ.Ο. που επίσης δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης των αστέγων, προκειμένου να παράσχουν ακόμη πιο αποτελεσματική βοήθεια.

O νέος κορωνοϊός δυστυχώς, άλλαξε τα δεδομένα για πολλές οικογένειες, και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη στήριξης οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία με απώλεια εισοδήματος ή/και εργασίας, με δύο νέα προγράμματα:

  1. Σε συνεργασία με την Pepsico Ελλάδος (Tasty Foods και PepsicoHBH), το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης 140 οικογενειών με ανήλικα παιδιά, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εν μέσω κορωνοϊού.

Οι οικογένειες που συμμετέχουν λαμβάνουν επί ένα εξάμηνο (κάθε 15 ημέρες) βασικά είδη σούπερ μάρκετ (πακέτα τροφίμων, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά), αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους αρμόδιους επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (κοινωνικούς λειτουργούς,  ψυχολόγους).

  1. Ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης 340 οικογενειών που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία αναπτύχθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και τη Lidl Ελλάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οικογένειες λαμβάνουν ανά 15μερο πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (προϊόντων ατομικής υγιεινής, οικιακών καθαριστικών, χαρτικών κ.λπ.), και ψυχοκοινωνική στήριξη.

« Και αν δηλώσω παραίτηση στη συνήθεια μου να ελπιδοφορεί;

   Λες να τρέξει να με ψάξει όταν χαμένη στις σκέψεις της θα απορεί για την ανάγκη που προστάζει η αφαίρεση;

Ίσως όταν το πρέπει χάσει την αξιοπρέπειά του απέναντι στο αξίζει,

να…συντονιστούμε». ( Κλέλια Χαρίση)

 

 

Εάν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α  με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείτε να έλθετε σε επαφή με το Τμήμα Χορηγιών  στο τηλέφωνο 210-9233310.

Στο 1595 αποτελεί την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, για την υποστήριξη των σκοπών του, διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

ΑΡΙΘΜ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 064/480000-15

IBAN: GR7701100640000006448000015

Ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή τον Γρηγόρη Λέων-πρόεδρο ΚΥΑΔΑ , την Μάρθα Χρονοπούλου-Υπεύθυνη Χορηγιών και τη Νεκταρία Καρακώστα-Υπεύθυνη Τύπου .

Πηγή: hellenicdailynewsny.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης