Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Να προχωρήσουμε σε σπερματέγχυση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α…: Γιατρέ καλησπέρα σας. Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθώ με τον άνδρα μου να κάνω ένα παιδί, αλλά δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μέχρι τώρα. Έχω ακούσει για σπερματέγχυση. (Είμαι 27 ετών και ο άνδρας μου 35). Ποια είναι η άποψή σας; Η γιατρός μου θεωρεί μικρή την ηλικία μου για να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή,

Όχι, δεν συμφωνώ. Οποιαδήποτε μέθοδος είναι αποδεκτή, με ορισμένες προϋποθέσεις, αρκεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Γυναικολόγο ειδικό στη Γονιμότητα και να μην χάσετε και άλλο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύζυγός σας θα χρειαστεί να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα σε ειδικό κέντρο (όχι σε μικροβιολόγο), για να ελεγχθεί η γονιμοποιητική του ικανότητα. Εσείς, κατ’αρχήν, θα κάνετε ένα υπερηχογράφημα και μια υστεροσαλπιγγογραφία σε ειδικό κέντρο για να ελεγχθεί η ανατομική ακεραιότητα της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων.

Η απόφαση για το ποια μέθοδος για επίτευξη εγκυμοσύνης είναι η καταλληλότερη θα παρθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης