Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί τα χάπια της αλλεργίας να επηρεάσουν το έμβρυο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία: Καλημέρα, είμαι 31 ετών και ο σύζυγός μου 33. Σκεφτόμαστε να κάνουμε παιδάκι και θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα χάπια zirtek που παίρνει ο σύζυγός μου κατά διαστήματα (περίπου τέσσερα χαπάκια το μήνα) για την αλλεργία, δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο σπέρμα του; Αν ναι, με ποια χάπια μπορεί να τα αντικαταστήσει προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο;

Ευχαριστώ.

Αγαπητή Μαρία,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αντισταμινικά χάπια που λαμβάνει συστηματικά ο σύζυγός σας (ζιρτέκ) περιέχουν την φαρμακευτική ουσία που ονομάζεται σετιριζίνη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η σετιριζίνη δεν επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Πριν ξεκινήσετε όμως τις προσπάθειες για τεκνοποίηση και εφόσον ήδη σας προβληματίζει το πώς θα διασφαλίσετε την υγεία του εμβρύου, θα σας συνιστούσα να απευθυνθείτε σε έναν γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας. Θα σας κατευθύνει σωστά και θα σας συστήσει να κάνετε τον κύκλο των εξετάσεων που αποτελούν τον προγεννητικό έλεγχο και θα διαγνώσει αν εσείς έχετε κάποιο γενετικό νόσημα που θα μπορούσατε να κληρονομήσετε στο παιδί σας.

Επίσης καλό θα ήταν να κάνετε εσείς μία υστεροσαλπιγγογραφία, που θα ελέγξει το εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας και την διαβατότητα των σαλπίγγων και ο σύζυγος ένα σπερμοδιάγραμμα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην συνέχεια θα τα αξιολογήσει ο γιατρός σας και θα σας καθοδηγήσει υπεύθυνα για το πώς θα αποκτήσετε ένα υγιές μωρό.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης