Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί να μείνω έγκυος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαριάννα: Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το σεξ χωρίς προφυλακτικό για ένα λεπτό το πολύ μπορεί να προκαλέσει εγκυμοσύνη, εάν δεν τελειώσει το αγόρι μέσα μου.

Αγαπητή Μαριάννα,

Η πεποίθηση πως αν δεν ολοκληρωθεί η κολπική σεξουαλική επαφή, παραμένει ασφαλής επιλογή ως μέθοδος αντισύλληψης είναι λανθασμένη. Εκτός του ενδεχόμενου μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος είναι δυνατόν να υπάρχει σπέρμα από προηγηθείσα σεξουαλική επαφή ή από τα προκαταρτικά, όπως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην προλάβει να απομακρυνθεί ο σύντροφος έγκαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα σας συνιστούσα να δείτε έναν γυναικολόγο και αφού συζητήσετε μαζί του τις απορίες σας και σας εξετάσει, θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς μέθοδο αντισύλληψης. Κάθε γυναίκα που έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή επιβάλλεται να επιλέξει έναν γυναικολόγο και να τον επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου όχι μόνο να κάνει τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο π.χ. test Pap, υπέρηχο, γυναικολογική εξέταση αλλά και επιπλέον να ενημερώνεται σχετικά με θέματα όπως η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αυτοεξέταση μαστών κ.τ.λ. προκειμένου να διαφυλάσσει την υγεία της.

Σε περίπτωση που η περίοδός σας καθυστερήσει, μπορείτε να κάνετε μία ειδική εξέταση αίματος, η οποία λέγεται β-χοριακή γοναδοτροφίνη, που γίνεται σε ένα οποιδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο και θα σας απαντήσει με σαφήνεια στο αν είστε έγκυος ή όχι.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης