Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί να είναι έγκυος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέτρος: Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα πρόβλημα. Η κοπέλα μου τον προηγούμενο μήνα πήρε το χάπι της επόμενης ημέρας, οκτώ ώρες μετά το ατύχημα (μου έφυγε το προφυλακτικό καθώς έβγαινα) και της είχε έρθει περίοδος κανονικά το μήνα που μας πέρασε, αλλά τώρα έχει αργήσει οκτώ ημέρες και ανησυχούμε. Βέβαια έκανε χθες τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό. Δεν γνωρίζω βέβαια την εγκυρότητά τους. Τι να κάνω, να ανησυχώ; Ή άλλαξε ο κύκλος λόγω του χαπιού; Γενικά δεν παίρνει χάπια, ούτε depon. Ή είναι λόγω άγχους;

Αγαπητέ Πέτρο,

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα που το λαμβάνει. Τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο μία ειδική εξέταση αίματος που λέγεται β- χοριακή γοναδοτροφίνη και γίνεται σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο, ανεξάρτητα από την προηγηθείσα ή μη λήψη τροφής. Το αποτέλεσμα θα σας απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα αν η σύντροφός σας είναι έγκυος ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το αποτέλεσμα της εξέτασης της β-χοριακής γοναδοτροφίνης η σύντροφός σας θα πρέπει να επισκεφτεί ένα γυναικολόγο καθώς εκτός της λήψης του χαπιού της επόμενης ημέρας και του άγχους, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως. Ο γυναικολόγος αφού συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το ιατρικό της ιστορικό, την εξετάσει γυναικολογικά, κάνει το διακολπικό υπέρηχο και Doppler, ενδεχομένως να ζητήσει και κάποιον περαιτέρω ορμονολογικό έλεγχο προκειμένου να διαγνώσει το αίτιο των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και να προτείνει την ενδεικνυόμενη θεραπευτική λύση αν το κρίνει απαραίτητο.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης