Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί μία κοπέλα να μείνει έγκυος μέσα στη θάλασσα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία: Ήθελα να ρωτήσω κάτι που μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά κάνεις μέχρι τώρα δεν είχε απάντηση. Μπορεί να μείνει έγκυος κοπέλα από σπέρμα μέσα στη θάλασσα; Όχι να κάνει σεξ, αλλά αν κάποιος εκσπερματώσει μέσα στη θάλασσα κι εγώ κολυμπάω αμέριμνα… Μπορεί; Επίσης έκανα απόξεση πολύποδα και αντί μετά από 30μερες η περίοδος ήρθε μετά από 15,έβγαινε λίγη ποσότητα και καφέ. Κράτησε 5μερες και μετά μέχρι την 12η μέρα έβγαζα το απόγευμα μια καφέ κηλίδα στο εσώρουχο και τίποτα άλλο. Έκανα και μπάνιο στη θάλασσα. Μετά από μια βδομάδα για μια μέρα έβγαλα κόκκινο καφέ για μια δύο μέρες και από τότε ακόμα δεν ήρθε η περίοδος μου. Η γυναικολόγος μου είπε να μη θεωρήσω περίοδο το δεύτερο αίμα. Οπότε από την πρώτη μέρα της προηγούμενης περιόδου είναι περίπου 45μερες κι ακόμα τίποτα. Είναι φυσιολογικό;

Αγαπητή Μαρία,
 
Τα σπερματοζωάρια μετά την εκσπερμάτιση μπορούν να επιβιώσουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο θαλασσινό νερό. Οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη ενώ κολυμπάς, χωρίς να έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, είναι μηδενικές. Μπορείς να απολαύσεις τα καλοκαιρινά σου μπάνια στην θάλασσα χωρίς να σε αγχώνει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τις διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως μετά την απόξεση, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παρατηρείται σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον διαφορετικό χρόνο, που απαιτείται στην κάθε περίπτωση προκειμένου να αναπλαστεί το ενδομήτριο, που έχει αφαιρεθεί με την απόξεση. Καλό θα είναι να επισκεφτείς την γυναικολόγο σου, η οποία αφού σε εξετάσει, και κάνει τον έγχρωμο διακολπικό υπέρηχο και Doppler, θα διαπιστώσει αν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Στην περίπτωση που οι αλλαγές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως επιμείνουν, καλό θα είναι να κάνεις τον απαραίτητο ορμονολογικό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης