Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατερίνα: Γιατρέ, καλησπέρα. Στις 18 Μαρτίου είχα σεξουαλική επαφή με τον φίλο μου και τελείωσε ελάχιστα (γιατί κρατήθηκε) εκτός και μετά από ούτε ένα λεπτό συνεχίστηκε η επαφή, χωρίς προφυλάξεις! Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος; Η τελευταία μου περίοδος ήταν στις 4 Μαρτίου και, επειδή δεν θέλω να περιμένω μέχρι τις αρχές του άλλου μήνα, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Να πάρω το χάπι της πέμπτης μέρας (της επόμενης ημέρας δεν θα έχει αποτέλεσμα, γιατί πέρασαν ώρες) ή όχι; Τι άλλο μπορώ να κάνω; Σας παρακαλώ απαντήστε μου, γιατί έχω αγχωθεί πολύ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Κατερίνα,

Στο ερώτημά σας δεν αναφέρετε πόσες ημέρες είναι ο κύκλος σας, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν κατά προσέγγιση οι γόνιμες ημέρες σας. Η πιθανή ημέρα της ωορρηξίας είναι δεκατέσσερις ημέρες πριν από την ημερομηνία της αναμενόμενης (επόμενης) περιόδου και όχι δεκατέσσερις ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας (πιο πρόσφατης) περιόδου, όπως συχνά νομίζουν οι γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «χάπι της πέμπτης ημέρας» είναι συνθετικός ρυθμιστής υποδοχέων προγεστερόνης και αναστέλλει ή καθυστερεί την ωορρηξία, προκαλώντας επίσης μεταβολές στο ενδομήτριο και μπορεί να ληφθεί έως και πέντε ημέρες μετά την ελεύθερη σεξουαλική επαφή με ικανοποιητικά αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα του «χαπιού της επόμενης ημέρας».

Η λήψη όμως φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως του «χαπιού της πέμπτης ημέρας» πρέπει να γίνεται έπειτα από την εξέταση και τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, αφενός μεν για να ελέγξει την αναγκαιότητα λήψης του φαρμακευτικού σκευάσματος και ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στη λήψη του, αφετέρου δε για να μπορέσει η γυναίκα να απευθυνθεί άμεσα και να πάρει τις σωστές οδηγίες στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης