Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει. 

Υπάρχει κίνδυνος σε μελλοντική εγκυμοσύνη από τα αντισυλληπτικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με μια ανησυχία που έχω σε ό,τι αφορά στη χρήση των αντισυλληπτικών. Είμαι 30 ετών και η γιατρός μου, λόγω του ότι έχω πολυκυστικές, μου έχει δώσει αγωγή, την οποία παίρνω τα τελευταία 3 χρόνια. Το θέμα είναι ότι αρχίζω να φοβάμαι μήπως μου δημιουργηθεί αργότερα κάποιο πρόβλημα από αυτήν τη θεραπεία σε πιθανή θελημένη εγκυμοσύνη. Ποια η γνώμη σας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Μαρία,

Μία από τις ενδείξεις της ασφαλούς χρήσης των αντισυλληπτικών είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει οπωσδήποτε έλεγχο θρομβοφιλίας, και ότι είστε ενήμερη πως, στην περίπτωση που καπνίζετε, αυξάνεται ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τα λαμβάνετε υπό τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν επιπτώσεις σε μελλοντική επιθυμητή εγκυμοσύνη.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία,

Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου

www.futurefamily.gr
www.facebook.com/futurefamily.centre
www.facebook.com/FutureFamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης