Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στο άγχος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιώργος: Γεια σας… Είμαι 23 ετών και η κοπέλα μου 18. Γνωριζόμαστε πέντε χρόνια και έχουμε σεξουαλική επαφή τα τέσσερα. Η κοπέλα μου περίμενε περίοδο στις 9/1 και μέχρι σήμερα δεν της έχει έρθει. Έχει κάνει δύο τεστ και βγήκαν αρνητικά. Να υπενθυμίσω ότι δεν έχει σταθερό κύκλο. Υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυος ή η καθυστέρηση οφείλεται στο άγχος ή σε μία ίωση που πέρασε πρόσφατα; Επίσης να σας πω πως δεν χρησιμοποιούμε πάντα προφυλάξεις…

Αγαπητέ Γιώργο,

Τα test κύησης του εμπορίου δεν είναι πάντα αξιόπιστα, ειδικά όσον αφορά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για να διαπιστώσει μία γυναίκα αν είναι έγκυος ή όχι είναι μία ειδική εξέταση αίματος, η οποία λέγεται β χοριακή γοναδοτροφίνη και γίνεται σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο επιλέξετε, ανεξάρτητα από το αν έχει φάει κάτι ή είναι νηστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι παρακινδυνευμένο να μην χρησιμοποιείτε πάντα προφυλάξεις, ιδιαίτερα τη στιγμή που η σύντροφός σας δεν έχει σταθερό κύκλο. Ακόμα και αν αυτή την φορά η β-χοριακή δείξει ότι δεν είναι έγκυος είναι θέμα χρόνου να βρεθείτε αντιμέτωποι με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Θα σας συμβούλευα η σύντροφός σας να απευθυνθεί σε έναν γυναικολόγο, προκειμένου όχι μόνο να διερευνήσει το αίτιο των διαταραχών στον κύκλο της και να δώσει την κατάλληλη λύση αλλά επιπλέον και να συζητήσετε μαζί του σχετικά με την αντισύλληψη. Η έγκυρη ενημέρωση θα σας βοηθήσει να απολαύσετε μία υπεύθυνη σεξουαλική ζωή απαλλαγμένη από περιττά άγχη όπως το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Με εκτίμηση,
Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης