Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Θα μπορέσω να κάνω και πάλι παιδί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελευθερία: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας υποβάλω το ερώτημά μου. Το 2006, μετά από τοκετό με καισαρική, ο γιατρός μου προχώρησε σε λίνωση (στείρωση), λόγω επιπλοκών. Συγκεκριμένα, ο γιατρός έκοψε, από λάθος, κάποιο αγγείο της μήτρας μου, με αποτέλεσμα στην ανάνηψη να διαπιστωθεί εσωτερική αιμορραγία και να εισαχθώ ξανά στο χειρουργείο.

Σώθηκα από θαύμα! Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν θα μπορέσω να ξανακάνω παιδί, έστω και με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ή αν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος. Σας ευχαριστώ.

Αγαπητή Ελευθερία,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη στιγμή που έχετε μήτρα, σίγουρα θα μπορέσετε να κάνετε πάλι παιδί. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που μου δίνετε είναι ελλιπείς. Θα είχα μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αν μου αναφέρατε το πρακτικό χειρουργείου. Υποθέτω από τα συμφραζόμενα ότι ο γυναικολόγος σας κατά τη διάρκεια της καισαρικής προχώρησε σε απολίνωση αρτηριών, για να σταματήσει την αιμορραγία.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να παρακάμψει αποφράξεις των σαλπίγγων, αλλά, προκειμένου να σας απαντήσω με σαφήνεια στο ερώτημά σας, θα πρέπει να σας εξετάσω. Το ιατρικό σας ιστορικό σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και τις παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. υστεροσαλπιγγογραφία) που πιθανώς θα χρειαστούν, θα μας προσδιορίσουν την καλύτερη για εσάς μέθοδο, προκειμένου να επιτευχθεί μία νέα εγκυμοσύνη.

Στην ερώτησή σας επίσης δεν αναφέρετε την ηλικία σας. Θα σας συμβούλευα, λοιπόν, να μην χάνετε χρόνο, καθώς έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από τον τοκετό σας, και να αναζητήσετε το συντομότερο δυνατόν μία έγκυρη γνώμη από γυναικολόγο αναπαραγωγής για την καλύτερη για εσάς επιλογή. Πιθανόν να χρειαστεί και σπερμοδιάγραμμα του συζύγου σας.

Με εκτίμηση,

Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης