Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Πρόβλημα με την περίοδο

Κωνσταντίνα: Γεια σας. Είμαι 16 ετών, για 2-3 μήνες είχα σταθερή περίοδο (στις 18 κάθε μήνα). Χάνω πολύ αίμα, έχω έντονους πόνους και διαρκεί για 7-8 μέρες. Μετά από τις 18/12 η επόμενη περίοδος μου ήρθε στις 27/1, από τότε δεν μου έχει έρθει ακόμη περίοδος. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητή Κωνσταντίνα,

Στο μήνυμά σου δεν αναφέρεις σε ποια ηλικία ξεκίνησε η περίοδός σου. Στην εφηβεία παρατηρούνται αρκετά συχνά διαταραχές εμμήνου ρύσεως και κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί παραπάνω από ένας χρόνος από την έναρξη της περιόδου μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος. Θα σε συμβούλευα να συζητήσεις το θέμα με τη μητέρα σου και μαζί να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο.

Η μητέρα σου μπορεί να περιμένει στην αίθουσα αναμονής κατά τη διάρκεια της εξέτασης (αν το επιθυμείς). Θα πρέπει να γνωρίζεις πως όσα συζητήσετε ιδιαιτέρως με τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της εξέτασης προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο και για τον λόγο αυτό μπορείς να του απαντήσεις με ειλικρίνεια σε ό,τι σε ρωτήσει και με τη σειρά σου να κάνεις ελεύθερα τις δικές σου ερωτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν δεν έχεις σεξουαλικές επαφές, το πλέον πιθανό αίτιο των διαταραχών στην περίοδό σου είναι κάποιο ορμονολογικό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να σε εξετάσει γυναικολόγος, προκειμένου να τεθεί η διάγνωση. Αν δεν έχεις σεξουαλικές επαφές, θα κάνει διακοιλιακό και όχι διακολπικό υπέρηχο και πιθανώς να ζητήσει κάποιες επιπλέον ορμονολογικές εξετάσεις. Αφού έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα διαγνώσει το αίτιο των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και θα σου προτείνει την ενδεδειγμένη για εσένα θεραπευτική λύση, προκειμένου να ρυθμίσεις τον κύκλο σου και να αντιμετωπίσεις τη δυσμηνόρροια.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης