Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Να κάνω το εμβόλιο της αντισύλληψης;

Λίτσα: Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Μου πρότεινε ο γυναικολόγος μια αντισύλληψη με το εμβόλιο, γερμανικής προέλευσης, που έχει μεγάλη διάρκεια. Θέλω να μου πείτε αν θα έχω κάποια προβλήματα και αν είναι καλό; Ευχαριστώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητή Λίτσα,

Το εν λόγω εμβόλιο γίνεται κάθε 12 εβδομάδες και η αντισυλληπτική του δράση οφείλεται στο ότι κάνει ανωορρηκτικούς κύκλους και δρα και στην σύσταση της τραχηλικής βλέννης παρεμποδίζοντας την διέλευση των σπερματοζωαρίων. Είναι ένα εμβόλιο που βασίζεται στην δράση των ορμονών και δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος καθώς χορηγείται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και η μέγιστη συνολική χρονική διάρκεια της χρήσης του είναι τα δύο χρόνια. Πριν ακολουθήσετε την εν λόγω μέθοδο καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τις πιθανές παρενέργειές του και να γνωρίζετε ότι η γονιμότητά σας θα επανέλθει στα αναμενόμενα για την ηλικία σας επίπεδα έναν χρόνο περίπου μετά την διακοπή του.

Το ιατρικό σας ιστορικό σε συνδυασμό με την ηλικία σας και τον οικογενειακό σας προγραμματισμό θα σας δώσουν την απάντηση για το αν η λύση του εμβολίου είναι η ενδεδειγμένη. Στο ερώτημά σας δεν παραθέτετε κανένα στοιχείο για εσάς οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω αν είναι η καλύτερη για εσάς αντισυλληπτική μέθοδος. Ενημερωθείτε για όλες τις εναλλακτικές σας και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας θα αποφασίσετε από κοινού ποια μέθοδο θα πρέπει να εμπιστευτείτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης