Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά τα 30;

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο/ερώτηση και αν θέλετε την δημοσιεύετε. Συχνά βλέπω γυναίκες που σας γράφουν ότι προσπαθούν να μείνουν έγκυες, έχοντας μέγιστη ηλικία τα 32 χρόνια και σε αρκετές αναφέρετε ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Πραγματικά, είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη σε αυτήν την ηλικία; Η αλήθεια είναι ότι όποτε σας διαβάζω τέτοια απάντηση από εσάς, αγχώνομαι. Γνωρίζω πραγματικά πολλά περιστατικά που έχει επιτευχθεί φυσιολογική εγκυμοσύνη και έως την ηλικία των 34 με 35. Αν μπορείτε λύστε μου την απορία Ευχαριστώ (Μ. ετών 30).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητή,

Προκειμένου να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη, να εξελιχθεί ομαλά και να ευοδωθεί με την γέννηση ενός υγιούς παιδιού πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, η οποία επηρεάζει την γονιμότητα μίας γυναίκας, είναι η ηλικία της. Με την πάροδο του χρόνου η γονιμότητα μίας γυναίκας μειώνεται ενώ παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες π.χ. μία γυναίκα ηλικίας 40 ετών έχει στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσει ένα παιδί με σύνδρομο Down σε σύγκριση με μία γυναίκα ηλικίας 30 ετών. Είναι μια μεγάλη συζήτηση, που θα σας συμβούλευα να την κάνετε με ένα Γυναικολόγο ειδικό σε θέματα γονιμότητας.

Κάθε γυναίκα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και φυσικά μπορεί να επιτευχθεί αυτόματη σύλληψη στην ηλικία των 35 ετών αν η γυναίκα έχει ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή κοντά στην ημέρα της ωορρηξίας της, το σπέρμα είναι ικανό να γονιμοποιήσει και δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογία που να εμποδίζει την σύλληψη ή την συνέχιση της εγκυμοσύνης (π.χ. μη διαβατές σάλπιγγες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες σήμερα επιλέγουν ή αναγκάζονται να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι παλαιότερα λόγω σπουδών, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.τ.λ. Είναι μία επιλογή απόλυτα σεβαστή, η οποία δυστυχώς όμως έχει και το αντίστοιχο κόστος. Εντούτοις ακόμα και για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η φύση χρειάζεται μία μικρή βοήθεια ένας Γυναικολόγος εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας μπορεί να κατευθύνει σωστά και με ασφάλεια κάθε γυναίκα που το επιθυμεί, να κρατήσει το δικό της παιδί αγκαλιά. Αν στην περίπτωσή σας δεν συντρέχουν ακόμα όλοι εκείνοι οι παράγοντες, που στην ηλικία των 30 ετών που είστε τώρα, θα σας επέτρεπαν να αποφασίσετε να κάνετε οικογένεια, μην αγχώνεστε αλλά και μην το αμελήσετε από την άλλη.

Επισκεφτείτε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας, ο οποίος αφού σας εξετάσει και έχει το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό, θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν θα το αποφασίσετε.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης