Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας λόγω της κακής ποιότητας του σπέρματός τους έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως υπέρτασης, δερματολογικών προβλημάτων και ενδοκρινολογικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσο περισσότερα ελαττώματα έχει το σπέρμα ενός άνδρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης κι άλλων προβλημάτων υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Fertility and Sterility» (Γονιμότητα και Στειρότητα), μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 9.400 ανδρών ηλικίας 30 έως 50 ετών, που είχαν προβλήματα γονιμότητας και είχαν δώσει δείγματα σπέρματος.

Η ποιότητα του σπέρματος είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, όπως ο όγκος του, ο αριθμός, το σχήμα και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Περίπου το 15% των ζευγαριών έχει δυσκολίες να πιάσει παιδί και στις μισές περίπου από αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα έγκειται στο ανδρικό σπέρμα. Μια παλαιότερη έρευνα του Άιζενμπεργκ είχε δείξει ότι οι μη γόνιμοι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας για καρδιαγγειακούς και άλλους λόγους.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες (ποσοστό 44%) με προβλήματα γονιμότητας έχουν γενικότερα προβλήματα υγείας, ιδίως όσον αφορά στο κυκλοφορικό σύστημα, εμφανίζοντας πολύ συχνά υπέρταση. «Η υγεία ενός άνδρα συνδέεται στενά με την ποιότητα του σπέρματός του» δήλωσε ο Αμερικανός ουρολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης