Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο στις έγκυες γυναίκες και τις λεχώνες και έχει ως κύρια δράση την παραγωγή γάλακτος από το στήθος. Παρόλα αυτά, η προλακτίνη μπορεί να είναι αυξημένη και εκτός εγκυμοσύνης και λοχείας, λόγω ορισμένων παθολογικών καταστάσεων καθώς και σε κάποιες φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού.

Η αυξημένη προλακτίνη εκτός εγκυμοσύνης τυπικά μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή και παντελή έλλειψη της περιόδου, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλεί έκκριση γαλακτώδους υγρού από το στήθος. Γι αυτό, οι περισσότεροι γιατροί θα ζητήσουν επίπεδα προλακτίνης σε κάθε γυναίκα με τα παραπάνω συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να αυξάνουν την προλακτίνη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μικροί όγκοι στον εγκέφαλο που παράγουν προλακτίνη, ο υποθυρεοειδισμός και ορισμένα φάρμακα. Συνεπώς, ο περαιτέρω έλεγχος μιας αυξημένης προλακτίνης εστιάζει στη διερεύνηση αυτών των πιθανών καταστάσεων.

Βέβαια, η ερμηνεία ενός αποτελέσματος αυξημένης προλακτίνης δεν είναι πάντα τόσο απλή, αφού πολλές φυσιολογικές διαδικασίες μπορεί να ευθύνονται για μια τέτοια αύξηση. Η συχνότερη είναι το στρες. Ακόμα και ο φόβος κατά την αιμοληψία μπορεί να αυξήσει την προλακτίνη. Πολλές φορές και η συγκεκριμένη ώρα της ημέρας έχει σημασία.

Η ακριβής διάγνωση της αυξημένης προλακτίνης έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η αιτία μπορεί να κυμαίνεται από τίποτα παθολογικό έως κάτι δυνητικά σοβαρό, πχ. όγκος εγκεφάλου. Επιπλέον, πολλές γυναίκες με πρόβλημα προλακτίνης μπορεί να επιθυμούν να μείνουν έγκυες στο κοντινό μέλλον. Η αυξημένη προλακτίνη αφενός μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και αφετέρου μπορεί να απαιτεί ειδική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό το εύρημα της αυξημένης προλακτίνης να διερευνάται από γιατρούς με εκτενή εμπειρία στο χειρισμό των λιγότερο συχνών ορμονικών προβλημάτων.


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης